Ρωσο-ουκρανική συμφωνία ανταλλαγής 40 αιχμαλώτων πολέμου

Ρωσο-ουκρανική συμφωνία ανταλλαγής 40 αιχμαλώτων πολέμου

Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η ανταλλαγή άλλων 50 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσίδα Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν σε ανταλλαγή 40 αιχμαλώτων πολέμου, μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Λούμπιντς.

Η συνάντηση, παρουσία και Τούρκου διαμεσολαβητή, πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Άγκυρας στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης διαμεσολαβητών.

Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η ανταλλαγή άλλων 50 αιχμαλώτων από κάθε πλευρά.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, η κα Μοσκάλκοβα συζήτησε με τον Ουκρανό και τον Τούρκο ομόλογό της για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, ώστε να παύσουν οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Επιπλέον η κα Μοσκάλκοβα είπε ότι είχε συζητήσει με τον Διαμεσολαβητή της Ουκρανίας και για το πού βρίσκονται κάποιοι αγνοούμενοι Ρώσοι στρατιώτες. Εντοπίστηκαν περισσότεροι από 20, και κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν στα σπίτια τους.

«Ζήτησα επίσης από τον Ντμίτρο Λούμπιντς να εξετάσει τη δυνατότητα να βοηθήσει Ουκρανούς πολίτες που θα ήθελαν να επισκεφτούν τους συγγενείς τους στη Ρωσία», είπε η κα Μοσκάλκοβα στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης «Το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 21ο αιώνα».

Η Ρωσίδα Διαμεσολαβήτρια σημείωσε ότι στη συνάντηση στην Άγκυρα συζητήθηκε επίσης η ανάγκη εντατικοποίησης του έργου του Ερυθρού Σταυρού. «Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη εντατικοποίησης του έργου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η οποία μπορεί να επισκέπτεται κρατούμενους και να παρέχει βοήθεια στην παροχή επιστολών σε συγγενείς. Είναι πολύ σημαντικό ο Ερυθρός Σταυρός να παρέχει ιατρική βοήθεια κατόπιν αιτήματός μας από τους διαμεσολαβητές», πρόσθεσε η κα Μοσκάλκοβα. 

Η ίδια τόνισε ότι διατηρεί ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό της, προσθέτοντας πως «αλληλεπιδρούμε συνεχώς. Και, φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τις επαφές».

Την ίδια ώρα πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε από τη Μόσχα πως δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχουν προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, εφόσον ο ουκρανικός νόμος απαγορεύει τον διάλογο με τη Ρωσική Ομοσπονδία και όσο η Δύση δεν επιτρέπει στο Κίεβο να είναι ευέλικτο σε αυτό το θέμα», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξάλλου η κα Μοσκάλκοβα ανέφερε ότι ζήτησε από τον επικεφαλής του τουρκικού κοινοβουλίου να σταματήσει η Άγκυρα την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Πηγή: Reuters, TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή