Γερμανία: Επεισόδια σε λιγνιτωρυχείο της RWE

Γερμανία: Επεισόδια σε λιγνιτωρυχείο της RWE

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γερμανία για την απομάκρυνση ακτιβιστών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ. Αρχισε χθες η αστυνομική επιχείρηση με στόχο την απομάκρυνση ακτιβιστών από το χωριό Λίτσερατ, που έχει καταληφθεί εδώ και μήνες από οικολόγους, σε αντίδραση της επέκτασης ορυχείου λιγνίτη και της κατεδάφισης του γειτονικού χωριού. Ο κολοσσός της ενέργειας RWE έχει εξασφαλίσει άδεια κατεδάφισης των κτισμάτων.

Η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα, με την αστυνομία να ανακοινώνει προκαταβολικά τα σχέδιά της με μήνυμα στο Twitter: «Η εκκένωση του Λίτσερατ έχει αρχίσει. Η περιοχή αποκλείεται αυτή τη στιγμή από τις δυνάμεις μας. Οσοι βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την περιοχή χωρίς νομικές συνέπειες και δίχως περαιτέρω αστυνομικά μέτρα».

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ακτιβιστές πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών. Σε επόμενό της μήνυμα στο Twitter, η αστυνομία προειδοποιούσε: «Σταματήστε αμέσως τις ρίψεις βομβών μολότοφ. Συμπεριφερθείτε ειρηνικά και αποφύγετε τη βία!». Η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει και μεγάφωνα για να ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης εκκένωσης.

Συνέχεια στην ένταση

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Deutsche Welle, οι ακτιβιστές είχαν οχυρωθεί πίσω από οδοφράγματα, αλλά και σε δεντρόσπιτα. «Υπάρχουν άνθρωποι αλυσοδεμένοι σε δενδρόσπιτα. Η κατάσταση είναι ρευστή. Είδαμε δύο ακτιβιστές να συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Η ένταση αναμένεται να διατηρηθεί για μερικές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, σύμφωνα με τις δύο πλευρές της διένεξης», είπε η ανταποκρίτρια του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Οι οικολόγοι αντιδρούν στη λειτουργία του έπειτα από άδεια που έλαβε η εταιρεία – Το χωριό Λίτσερατ που εκκενώνεται θα επισκεφθεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Παρά τις αρχικές αψιμαχίες μεταξύ ακτιβιστών και αστυνομίας, οι τοπικές αρχές δεν αντιμετώπισαν τη μαζική αντίσταση για την οποία είχαν προετοιμαστεί. Χθες το μεσημέρι εκπρόσωπος της αστυνομίας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας ανέφερε ότι η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της συνδικάτου αστυνομικών του κρατιδίου, Ράινερ Βεντ, υποστήριξε ότι η εντατική εκστρατεία ενημέρωσης με αποδέκτες τους ακτιβιστές συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, σχεδιάζει να μεταβεί το Σάββατο στο Λίτσερατ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των διοργανωτών της ειρηνικής διαμαρτυρίας. Από τη μεριά της, η εταιρεία ενέργειας RWE, ιδιοκτήτρια του ορυχείου, έγραψε χθες στον λογαριασμό της στο Twitter ότι «ο άνθρακας του Λίτσερατ είναι αναγκαίος όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση», για να προσθέσει ότι το σχέδιο κατεδάφισης του χωριού εγκρίθηκε από ανεξάρτητη μελέτη. Η εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει το ανοικτό όρυγμα του Γκάρτσβαϊλερ, που γειτνιάζει με το Λίτσερατ, για να προσεγγίσει το λιγνιτικό κοίτασμα κάτω από το χωριό. Οι κάτοικοι του οικισμού έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εδώ και μήνες για να μετεγκατασταθούν με κρατικά έξοδα.

Το πρωί της Τετάρτης το διοικητικό δικαστήριο του Ααχεν απέρριψε δύο προσφυγές από ακτιβιστές, που ζητούσαν την άρση της απαγόρευσης διαμονής στο χωριό. Η εταιρεία RWE εξασφάλισε την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος προσφέροντας σε αντάλλαγμα δέσμευση για οριστική διακοπή παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη το 2030, αντί του 2038 που προέβλεπε παλαιότερη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή