Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις στα ερείπια του Σολεντάρ

Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις στα ερείπια του Σολεντάρ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στο Σολεντάρ, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε «πόλη-φάντασμα». Γιατί είναι κρίσιμη για τους Ρώσους η κατάληψη της πόλης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στο Σολεντάρ, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε «πόλη-φάντασμα».

Η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ναι μεν ενισχύει τις δυνάμεις της στο μέτωπο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται». «Οι συγκρούσεις είναι σφοδρές στην κατεύθυνση του Σολεντάρ», δήλωσε η Μαλιάρ. «(Οι Ρώσοι) περνούν πάνω από δικά τους πτώματα». «Η Ρωσία οδηγεί τους δικούς της στη σφαγή κατά χιλιάδες, αλλά εμείς αντέχουμε», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, η ομάδα Wagner, που διοικείται από τον στενό σύμμαχο του Πούτιν, Γεβγένι Πριγκόζιν, ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει το Σολεντάρ μετά από αιματηρές συγκρούσεις. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμη μερικοί μικροί θύλακες αντίστασης στο Σολεντάρ», δήλωσε ο Αντρέι Μπαγέφσκι, ένας τοπικός παράγοντας φίλα προσκείμενος στη Ρωσία.

Γιατί το Σολεντάρ είναι σημαντικό για τη Ρωσία

Η πόλη Σολεντάρ, με προπολεμικό πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων, βρίσκεται στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Αποτελεί στόχο των ρωσικών δυνάμεων από τον περασμένο Μάιο. Η Μόσχα αγωνίζεται επί μήνες να επιτεθεί στο Μπαχμούτ από τα ανατολικά. Αν καταλάβει το Σολεντάρ, τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να προσεγγίσουν την πόλη από διαφορετικό μονοπάτι.

Πάνω από 500 πολίτες παραμένουν στην πόλη, σύμφωνα με τον Πάυλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Δεκάδες κτίσματα στην ουκρανική πόλη έχουν ισοπεδωθεί από βομβαρδισμούς.

Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις στα ερείπια του Σολεντάρ-1
Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις στα ερείπια του Σολεντάρ-2
Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις στα ερείπια του Σολεντάρ-3
Ουκρανία: Σφοδρές συγκρούσεις στα ερείπια του Σολεντάρ-4

Aιφνίδιος «ανασχηματισμός» στη ρωσική ηγεσία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπήκε η αιφνιδιαστική αναδιάταξη των προσώπων στην ηγεσία της ρωσικής δύναμης εισβολής.

Ο Βάλερι Γκερασίμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, αίφνης ανέλαβε τα ηνία της ηγεσίας της «ειδικής επιχείρησης», όπως η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή.

Ο προηγούμενος διοικητής, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, μετά από 3 μήνες στο τιμόνι, υποβιβάστηκε και κατ’ ουσίαν έγινε ένας από τους τρεις αναπληρωτές του Γκερασίμοφ.

Η Μόσχα, στην επίσημη αιτιολόγηση της απόφασης αυτής, -είναι η τρίτη αλλαγή ανώτατου διοικητή σε 11 μήνες-, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη σημασία της εκστρατείας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή