Πόλεμος στην Ουκρανία: Πήραν τη Σολεντάρ, λένε οι Ρώσοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πήραν τη Σολεντάρ, λένε οι Ρώσοι

Την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας ύστερα από πολύνεκρες μάχες που κράτησαν αρκετές εβδομάδες ανακοίνωσε χθες η Μόσχα, ενώ το Κίεβο επέμενε ότι μονάδες του ουκρανικού στρατού συνέχιζαν να προβάλλουν αντίσταση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάληψη της πόλης Σολεντάρ στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας ύστερα από πολύνεκρες μάχες που κράτησαν αρκετές εβδομάδες ανακοίνωσε χθες η Μόσχα, ενώ το Κίεβο επέμενε ότι μονάδες του ουκρανικού στρατού συνέχιζαν να προβάλλουν αντίσταση και να επιχειρούν αντεπιθέσεις.

«Η κατάληψη της Σολεντάρ έγινε δυνατή ύστερα από διαρκή βομβαρδισμό του εχθρού όπου συνεργάστηκαν η πολεμική αεροπορία, το πεζικό και το πυροβολικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Αντίθετα, ο Σεργκέι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ότι «τα παιδιά μας κατάφεραν να βγουν από ορισμένα μέρη της Σολεντάρ με οργανωμένο τρόπο και τώρα προσπαθούν να αντεπιτεθούν».

Κίεβο και Δύση προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία ενδεχόμενης πτώσης της μικρής, σε πληθυσμό, Σολεντάρ και της μεγαλύτερης, γειτονικής πόλης Μπαχμούτ που βρίσκεται στην αιχμή του ρωσικού δόρατος. «Ακόμη κι αν τόσο η Σολεντάρ όσο και το Μπαχμούτ αλωθούν από τους Ρώσους, αυτό δεν θα έχει στρατηγική σημασία για την έκβαση του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. Αντίθετα, οι Ρώσοι θεωρούν ότι η κατάληψη των δύο πόλεων θα κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού και θα διευκολύνει τη μελλοντική επίθεση στις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονέτσκ που έχουν απομείνει σε ουκρανικά χέρια, δηλαδή του Κραματόρσκ και του Σλοβιάνσκ.

Εν αναμονή των νέων, ενδεχομένως αποφασιστικών αναμετρήσεων που έχουν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, οι Δυτικοί ενισχύουν την Ουκρανία με αποτελεσματικότερα οπλικά συστήματα, όπως έδειξαν οι πρόσφατες αποφάσεις Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ για την παράδοση ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων του πεζικού. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπ. Αμυνας Λόιντ Οστιν θα φιλοξενήσει τους ομολόγους του από χώρες του ΝΑΤΟ σε μια αμερικανική βάση, στη Γερμανία, όπου θα συζητηθεί η αποστολή βαρύτερων αρμάτων μάχης, με μεγαλύτερη δύναμη πυρός.

Διαψεύδει το Κίεβο, δεν αλλάζουν τα δεδομένα του πολέμου, εκτιμούν οι Δυτικοί.

«De facto μέλη του ΝΑΤΟ»

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέσνικοφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι, παρά τις αμφιταλαντεύσεις ορισμένων κρατών, η Δύση θα εφοδιάσει τελικά τη χώρα του με άρματα μάχης και μαχητικά αεροπλάνα. Επιπλέον, δήλωσε ότι «η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν γίνει de facto μέλη του ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα η χώρα του θα γίνει και de jure μέλος της Συμμαχίας.

Δήμευση περιουσίας

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολοντίν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Πούτιν, πρότεινε χθες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ώστε να δημεύεται η περιουσία Ρώσων που κατέφυγαν στο εξωτερικό και «προσβάλλουν», με δημόσιες τοποθετήσεις τους, τον ρωσικό στρατό. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κράτησε αποστάσεις, δηλώνοντας ότι «οι εχθροί είναι εχθροί και πρέπει να τους πολεμήσουμε, αλλά όλοι οι άλλοι είναι πολίτες της χώρας μας και πρέπει να μείνουν πολίτες της χώρας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT