ΗΠΑ: Πολιτική κρίση λόγω των απόρρητων εγγράφων

ΗΠΑ: Πολιτική κρίση λόγω των απόρρητων εγγράφων

«Τρίβουν τα χέρια τους» οι Ρεπουμπλικανοί με την έρευνα για το υλικό του Μπάιντεν, λίγους μήνες μετά την υπόθεση Μαρ-α-Λάγκο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη χειρότερη πολιτική κρίση της προεδρικής θητείας του αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Λευκού Οίκου να διαχειρισθεί την υπόθεση διαβαθμισμένων εγγράφων και τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να ερευνήσει την υπόθεση.

Η ομάδα Μπάιντεν ήλπισε πως ο πρόεδρος θα απέφευγε τις επικρίσεις για τον εντοπισμό διαβαθμισμένων εγγράφων σε γραφεία που χρησιμοποιούσε ενόσω ήταν αντιπρόεδρος και στο σπίτι του. Οι δικηγόροι του Μπάιντεν που εντόπισαν τα έγγραφα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου επικοινώνησαν με τα Εθνικά Αρχεία για να συντονίσουν την ασφαλή μεταφορά τους, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τον πρόεδρο από νομικές συνέπειες, όπως αυτές που αντιμετωπίζει ο Τραμπ για τα αρχεία που βρέθηκαν στην έπαυλή του στη Φλόριντα και οι Αρχές ενημερώθηκαν ένα χρόνο αργότερα.

Η επικοινωνιακή τακτική του Λευκού Οίκου εκτροχιάσθηκε, όμως, μετά τον εντοπισμό νέας σειράς εμπιστευτικών εγγράφων σε χώρο της κατοικίας του Μπάιντεν, τον οποίο χρησιμοποιούσε η προεκλογική εκστρατεία του τότε υποψήφιου προέδρου. Παρότι η ύπαρξη των εγγράφων αυτών κοινοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Δεκεμβρίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Μπάιντεν το αποκάλυψε μόλις αυτή την εβδομάδα. Το κοινό και ο Τύπος κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι αν και ο Λευκός Οίκος υπήρξε απόλυτα διαφανής απέναντι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κράτησε τους πολίτες στο σκοτάδι.

Η απόπειρα του προέδρου να υποβαθμίσει τον εντοπισμό των νέων εγγράφων, προσφέροντας την εξήγηση ότι τα επίμαχα χαρτιά βρίσκονταν κλειδωμένα στο πορτμπαγκάζ της αγαπημένης του Chevrolet Corvette του 1960, έπεισε τους Αμερικανούς ότι ο πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υπόθεση. Στα δύο χρόνια της προεδρίας του, ο Τζο Μπάιντεν έχει μεταβεί αμέτρητες φορές στην κατοικία του στο Ουίλμινκτον του Ντέλαγουερ, μία ώρα από την Ουάσιγκτον, προσκαλώντας συνεργάτες, παλιούς φίλους ή δημοσιογράφους. Οι Ρεπουμπλικανοί επικριτές του προέδρου αναρωτιούνται τώρα ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο γκαράζ του Μπάιντεν.

Πρώην αξιωματούχος του Τραμπ ο ειδικός εισαγγελέας – Αμήχανη η αντίδραση του Λευκού Οίκου.

Η αμήχανη αντίδραση του Λευκού Οίκου προσέφερε ονειρεμένη ευκαιρία στους Ρεπουμπλικανούς και στη νέα ηγεσία της Βουλής να επιβεβαιώσουν στα μάτια των οπαδών τους τις θεωρίες συνωμοσίας, που θέλουν την ύπαρξη «βαθέος κράτους» υπό τον έλεγχο της Αριστεράς, το οποίο επιτίθεται στον Τραμπ, προστατεύοντας τον Μπάιντεν και κάθε Δημοκρατικό πρόεδρο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καθιστούν πλέον σχεδόν αδύνατη τη δίωξη Τραμπ για τα έγγραφα που βρέθηκαν στο Μαρ-α-Λάγκο.

«Εχουμε εδώ έναν πολιτικό –τον Μπάιντεν– που εξέφρασε στην τηλεόραση την ανησυχία του για τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία του προέδρου Τραμπ. Τώρα, ανακαλύπτουμε ότι ενόσω ήταν αντιπρόεδρος, συνήθιζε να αποθηκεύει τέτοια έγγραφα χωρίς καμία ασφάλεια σε διάφορα σημεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Μακάρθι.

Ο διορισμός ειδικού εισαγγελέα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ προβληματίζει τον Λευκό Οίκο εξαιτίας της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων που απολαμβάνουν οι δικαστικοί αυτοί, έχοντας το δικαίωμα να απαιτήσουν την ένορκη κατάθεση ακόμη και του ίδιου του προέδρου και την άσκηση διώξεων εναντίον του. Ο Γκάρλαντ, σε μία προσπάθεια να μην αμφισβητηθεί η ακεραιότητα της διαδικασίας, επέλεξε τον διορισμένο από τον Τραμπ ομοσπονδιακό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ για τη διενέργεια της έρευνας.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στο Δημοκρατικό Κόμμα, που προετοιμάζεται τώρα για οδυνηρή και μακρόσυρτη έρευνα. Δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούν ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Χερ ενδέχεται να οδηγήσει και σε άλλες τέτοιες αποκαλύψεις εξαιτίας της χαώδους διαχείρισης διαβαθμισμένου υλικού τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Ομπάμα. Σε μια άλλη εξέλιξη ο οργανισμός Τραμπ, η οικογενειακή επιχείρηση real estate, καταδικάστηκε χθες σε βαρύ πρόστιμο ύψους 1,6 εκατ. δολαρίων για φορολογική απάτη, χωρίς όμως ο ίδιος ο τέως πρόεδρος να είναι κατηγορούμενος. Παρ’ όλα αυτά η βαριά καταδίκη οπλίζει τους αντιπάλους του και ενθαρρύνει τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη και εναντίον του ίδιου του Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή