Καρκίνος: Τα ποσοστά θανάτου μειώνονται, οι φυλετικές ανισότητες παραμένουν

Καρκίνος: Τα ποσοστά θανάτου μειώνονται, οι φυλετικές ανισότητες παραμένουν

Σταθερή μείωση των θανάτων από καρκίνο καταγράφεται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι Αφροαμερικανοί εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από συγκεκριμένα είδη καρκίνου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των θανάτων από καρκίνο καταγράφεται στις ΗΠΑ, ωστόσο οι Αφροαμερικανοί/ες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη, του μαστού και της μήτρας.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία από την Αμερικανική Καρκινική Κοινότητα (American Cancer Society), τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται μεγάλη βελτίωση στα ποσοστά θανάτων από καρκίνο τα οποία έχουν μειωθεί κατά 33% από το 1991.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση άλλων ειδών καρκίνων. Από το 2012 έως το 2019, υπήρξε μείωση 65% στα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, κυρίως χάρη στο εμβόλιο για τον HPV.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της American Cancer Society, 609.280 άνθρωποι στις ΗΠΑ θα πεθάνουν από καρκίνο το 2023.

Όπως αναφέρει στα νέα της στοιχεία, έχουν γίνει βήματα προόδου στην ενημέρωση του κοινού για τη σημασία να γίνονται έλεγχοι για τον καρκίνο, ενώ υπηρεσίες φροντίδας είναι πιο εύκολα διαθέσιμες σε μειονότητες στις ΗΠΑ.

Καρκίνος και μαύροι άνδρες: Γενετικοί και κοινωνικοί παράγοντες

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν και υπάρχουν φυλετικές ανισότητες. Για παράδειγμα, το ποσόστο θανάτων μαύρων ανδρών από καρκίνο του προστάτη ήταν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ομάδα.

Η αιτία πίσω από αυτές τις ανισότητες δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη. «Ένας λόγος ενδέχεται να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό γενετικών αλλαγών που συσχετίζονται με πιο επιθετική νόσο. Ωστόσο, άλλες αιτίες – όπως η μειωμένη πρόσβαση σε φροντίδα και τα μεγαλύτερα ποσοστά μη ασφαλισμένων ποσοστών – είναι εξίσου σημαντικά», ανέφερε ο δρ. Πολ Κορν του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Γενική αύξηση σε περιστατικά του καρκίνου του προστάτη

Γενικότερα, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Από το 2014, τα ποσοστά θανάτου έχουν αυξηθεί κατά 3% κάθε χρόνο έπειτα από δύο δεκαετίες που ήταν μειωμένα. Αυτό σημαίνει ότι διαγιγνώσκονται 99.000 περισσότερα περιστατικά καρκίνου του προστάτη από το κανονικό.

Επιπλέον, συχνά οι γιατροί κάνουν διάγνωση για καρκίνο του προστάτη σε πιο προχωρημένο στάδιο, καθιστώντας έτσι τη θεραπεία πιο δύσκολη. 

Γι’ αυτό τον λόγο, η American Cancer Society λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του προστάτη, ξεκινώντας την πρωτοβουλία IMPACT για την προώθηση της έρευνας, της υποστήριξης ασθενών και προγραμμάτων ενημέρωσης. Στόχος είναι «να μειωθούν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του προστάτη σε όλες τις δημογραφικές ομάδες και να εξαλειφθούν οι ανισότητες για τους Αφροαμερικανούς μέχρι το 2035».

Ανισότητες και για τις μαύρες γυναίκες

Οι φυλετικές ανισότητες είναι φανερές και στους δύο καρκίνους που πλήττουν τις γυναίκες. Οι μαύρες γυναίκες είναι 40% πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις λευκές και έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο της μήτρας. 

Τα ποσοστά αυτά είναι υψηλά, παρά το γεγονός ότι οι Αφροαμερικανές έχουν μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο της μήτρας και εμφανίζουν 4% μικρότερη συχνότητα να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις λευκές γυναίκες.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι πρέπει να δοθούν περισσότεροι πόροι για έρευνα και να αναπτυχθούν καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης του καρκίνου της μήτρας, σύμφωνα με την δρ. Τζολίν Τέιλορ, επίκουρη καθηγήτρια Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Με πληροφορίες από ABC News

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT