Πληθυσμοί από τις δύο εμπόλεμες πλευρές συμβιώνουν στο Μπαλί

Πληθυσμοί από τις δύο εμπόλεμες πλευρές συμβιώνουν στο Μπαλί

Ρώσοι και Ουκρανοί μοιράζονται τις ίδιες εγκαταστάσεις και κατοικίες στο εξωτικό νησί της Ινδονησίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το πολυτελές συγκρότημα κτιρίων Παρκ Ουμπούντ στο Μπαλί της Ινδονησίας, που φιλοξενεί κατοικίες, κοινόχρηστα γραφεία, καφέ και εστιατόρια, έγινε καταφύγιο για Ρώσους και Ουκρανούς.

Δεσμοί φιλίας αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ο μακρινός πόλεμος συνεχίζει να βαρύνει ψυχικά τους περισσότερους. «Νιώθω ντροπή που δεν έκανα τίποτα για να σταματήσω τον πόλεμο και για όσα γίνονται. Είναι άβολο για Ρώσους και Ουκρανούς εδώ στο Μπαλί», λέει η 21χρονη Ρωσίδα ντιζάινερ για νεοφυή επιχείρηση κρυπτονομίσματος, Πολίνα Πτούσκινα, μόνιμη κάτοικος του Μπαλί από τον Μάρτιο. Η Πτούσκινα λέει ότι διαδήλωσε κατά του πολέμου στη Μόσχα την πρώτη ημέρα της εισβολής. Πολλοί Ρώσοι κάτοικοι του Παρκ λένε ότι βρίσκονται εκεί για να αποφύγουν την επιστράτευση. Παρότι όλοι τους διαφωνούν με τον πόλεμο, παραμένουν προσεκτικοί στα λόγια τους όταν μιλούν για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Δύσκολη επικοινωνία

Για ορισμένους Ουκρανούς κατοίκους και θαμώνες του Παρκ, η θέα των Ρώσων αποτελεί οδυνηρή υπενθύμιση της πραγματικότητας στην πατρίδα τους. «Δεν ξέρουμε πια πώς να επικοινωνήσουμε με Ρώσους. Μας είναι πολύ δύσκολο. Η πληροφόρησή μας είναι εντελώς διαφορετική», λέει ο Πέτρο Ταράσιουκ, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικής ιστοσελίδας. Την άνοιξη, ο Ταράσιουκ βοήθησε δέκα Ουκρανούς να μετακομίσουν στο Μπαλί. Ενας από τους πιο πρόσφατους εργαζομένους του Ταράσιουκ, ο 24χρονος Ιχόρ Ποπόφ από την Οδησσό, εργάζεται σήμερα ως υπάλληλος υποδοχής Ουκρανών στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπαλί. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το παραδείσιο νησί της Ινδονησίας αποτελούσε αγαπημένο προορισμό Ρώσων και Ουκρανών. Το νησί προωθεί σήμερα εικόνα ιδανικού τόπου μόνιμης κατοικίας «ψηφιακών νομάδων», προσφέροντας βίζες μακράς διαρκείας σε μορφωμένους αλλοδαπούς.

Πληθυσμοί από τις δύο εμπόλεμες πλευρές συμβιώνουν στο Μπαλί-1
[Nyimas Laula / The New York Times]

Τον Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 14.500 Ρώσοι και 3.000 Ουκρανοί κατοικούσαν μόνιμα στο Μπαλί, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών μετανάστευσης της Ινδονησίας. Ο Ουίλιαμ Ουάιμπ, ο Αμερικανός ιδρυτής του Παρκ, λέει ότι ο ίδιος και οι επενδυτές του δεν περίμεναν ποτέ ότι οι χώροι τους θα προσέλκυαν Ρώσους και Ουκρανούς, έχοντας φανταστεί ότι κύριοι πελάτες τους θα ήταν Κινέζοι και Αυστραλοί τουρίστες. «Δέκα ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου είχαμε γεμίσει», λέει ο Ουάιμπ. Ποσοστό 90% των ενοικιαστών του Παρκ είναι Ρώσοι και Ουκρανοί.

«Στην καθημερινότητά μου δεν ακουμπάω καθόλου το θέμα του πολέμου. Οταν, όμως, μιλάω με την οικογένειά μου στο Χάρκοβο και τους εκλιπαρώ να φύγουν και συνειδητοποιώ πόσο υποφέρουν, δυσκολεύομαι πολύ να το διαχειριστώ», λέει η 35χρονη Ουκρανή ψυχοθεραπεύτρια Νατάλια Πριάτκινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή