ΗΠΑ – Καλιφόρνια: Από τις πλημμύρες στα χιόνια

ΗΠΑ – Καλιφόρνια: Από τις πλημμύρες στα χιόνια

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί την πληγείσα πολιτεία για να εξετάσει ομοσπονδιακή βοήθεια μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένατος ατμοσφαιρικός ποταμός –στενή ζώνη ενισχυμένης μεταφοράς υδρατμών– σε μια σειρά από μεγάλες χειμερινές καταιγίδες τριών εβδομάδων αναστατώνει την Καλιφόρνια, καθιστώντας την οδήγηση στα ορεινά επικίνδυνη και τον κίνδυνο πλημμύρας υψηλό κοντά σε φουσκωμένα ποτάμια, ακόμα και όταν ο ήλιος βγαίνει σε ορισμένες περιοχές.

Πυκνό χιόνι έπεσε στη Σιέρα Νεβάδα και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αποθάρρυνε τα ταξίδια. Ο Interstate 80, βασικός αυτοκινητόδρομος από την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο προς τα χιονοδρομικά κέντρα της λίμνης Τάχο, άνοιξε ξανά, με απαραίτηση τη χρήση αλυσίδων, έπειτα από περιοδικά κλεισίματα το Σαββατοκύριακο λόγω ισχυρής χιονόπτωσης.

Ένα μπαράζ από ατμοσφαιρικά ποτάμια έχει ρίξει βροχή και χιόνι στην Καλιφόρνια από τα τέλη Δεκεμβρίου, κόβοντας την ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες ανθρώπους, γεμίζοντας δρόμους με λάσπη, ανατρέποντας δέντρα, εξαπολύοντας ροές με συντρίμμια και προκαλώντας κατολισθήσεις. Το σύστημα της Δευτέρας ήταν σχετικά αδύναμο σε σύγκριση με προηγούμενες καταιγίδες, αλλά οι κίνδυνοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις παρέμειναν επειδή η πολιτεία ήταν κορεσμένη, είπαν οι μετεωρολόγοι.

ΗΠΑ – Καλιφόρνια: Από τις πλημμύρες στα χιόνια-1
©Associated Pres

Μέχρι στιγμής πάντως, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 20 θάνατοι από καταιγίδες και ένα 5χρονο αγόρι παρέμεινε αγνοούμενο αφού παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο της μητέρας του από τις πλημμύρες, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι εντολές που έχουν δοθεί σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της πολιτείας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα για την ενίσχυση της αντίδρασης των πολιτειακών Aρχών.

Οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν την καταιγίδα που σχηματιζόταν στον Ειρηνικό για να δουν αν αποκτά αρκετή δύναμη για να γίνει ο 10ος ατμοσφαιρικός ποταμός της πολιτείας αυτής της σεζόν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι πιθανό να φέρει μόνο ελαφρά βροχόπτωση και θα περιοριστεί κυρίως στη Βόρεια Καλιφόρνια όταν φτάσει στην ξηρά την Τετάρτη, δήλωσε ο πολιτειακός κλιματολόγος δρ Μάικ Άντερσον τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνια την Πέμπτη για να επισκεφθεί περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος θα ερευνήσει τις προσπάθειες ανάκαμψης και θα αξιολογήσει ποια πρόσθετη ομοσπονδιακή υποστήριξη χρειάζεται.

Πηγή: Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή