Νότια Κορέα: Εκθεση ακυρώθηκε λόγω έργων τέχνης που σατίριζαν τον πρόεδρο της χώρας

Νότια Κορέα: Εκθεση ακυρώθηκε λόγω έργων τέχνης που σατίριζαν τον πρόεδρο της χώρας

Ανάμεσα στα 80 έργα τέχνης, δύο σατίριζαν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Γιουν Σουκ-γέολ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθεση που εγκαινιάστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, στη Σεούλ, ακυρώθηκε από αξιωματούχους της Γραμματείας επειδή περιλαμβάνονταν έργα τέχνης που διακωμωδούν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, Γιουν Σουκ-γέολ.

Την έκθεση «Goodbye in Seoul» συνθέτουν 80 έργα τέχνης, ανάμεσά τους και δύο σατιρικές απεικονίσεις του πολιτικού. Σε έναν πίνακα ο ηγέτης του κράτους παρουσιάζεται γυμνός, να κρατά ένα σπαθί και να αιωρείται πάνω από μια πόλη, με τρόπο παρόμοιο με τον “Κολοσσό” του Γκόγια, αναφέρουν δημοσιεύματα του κορεατικού Τύπου. Σε άλλο έργο, μια ψηφιακή εικονογράφηση, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας εμφανίζεται ως εκδοχή του κύριου χαρακτήρα στη δημοφιλή ταινία του 2022 “Decision to Leave” (“Απόφαση Φυγής”).

Ο τίτλος του έργου, Decision to Embezzle (Απόφαση Υπεξαίρεσης), αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη απονομή χάριτος από τον Γιουν Σουκ-γέολ στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Λι Μιουνγκ-μπακ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών για οικονομική απάτη.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να εγκαλέσει πολιτικούς που χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να παρακάμψουν την αυτονομία των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και των εναλλακτικών φωνών.

Η Γραμματεία της Εθνοσυνέλευσης απέσυρε την άδεια για την έκθεση «Goodbye in Seoul», εκδίδοντας τρεις ανακοινώσεις προς τους διοργανωτές και ζητώντας «εθελοντική απομάκρυνση» των έργων τέχνης. Η Γραμματεία υποστήριξε πως με την έκθεση παραβιάστηκαν τα ατομικά δικαιώματα, τα δημόσια ήθη και η κοινωνική ηθική.

Η έκθεση διοργανώθηκε από κοινού από το τμήμα της Σεούλ της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικών και Πολιτιστικών Οργανισμών της Κορέας (FAC) και την Οργανωτική Επιτροπή Goodbye Exhibition, με τη συμβολή δύο ανεξάρτητων νομοθετών και 10 μελών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Κορέας (DPK).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή