Περού: Σε έκτακτη ανάγκη εν μέσω φονικών ταραχών

Περού: Σε έκτακτη ανάγκη εν μέσω φονικών ταραχών

Οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην κυβέρνηση ζητούν πολιτική αλλαγή στη χώρα και απομάκρυνση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Περού βιώνει κάποια από τα πιο βίαια επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών. Περισσότεροι από 42 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν ύστερα από την εκδίωξη και τη σύλληψη του αριστερού τέως προέδρου Πέδρο Καστίγιο στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού επιχείρησε να κλείσει το Κογκρέσο ενόψει της ψηφοφορίας για την παραπομπή του. Οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην παρούσα κυβέρνηση ζητούν πολιτική αλλαγή στη χώρα και απομάκρυνση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία αποτελούσε στέλεχος της κυβέρνησης Καστίγιο και ύστερα από την εκδίωξή του έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Τον Δεκέμβριο επιβλήθηκε πρώτη φορά κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. Αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι έγιναν τόπος επεισοδίων και εκατοντάδες ξένοι τουρίστες εγκλωβίστηκαν στη χώρα εν μέσω του χάους. Οι διαδηλώσεις είναι μαζικότατες, ενώ ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι Αρχές χρησιμοποίησαν υπερβολική βία κατά των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων όπλων. Ο στρατός από τη μεριά του υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν αυτοσχέδια εκρηκτικά και όπλα, σύμφωνα με το Reuters.

Απαγόρευση μετακίνησης

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση του Περού παρέτεινε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ακόμη ημέρες στην πρωτεύουσα Λίμα, καθώς και στις περιοχές Κούσκο, Πούνο και στη συνταγματική επαρχία Καγιάο. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναστέλλει αρκετά συνταγματικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία της μετακίνησης και της συνάθροισης, ενώ δίνει στον στρατό εξουσίες για την επιβολή της δημόσιας τάξης.

Η θέση της νέας προέδρου του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, μοιάζει πλέον εξίσου επισφαλής με τον προκάτοχό της. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η ανώτατη εισαγγελία του Περού ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τους χειρισμούς της Μπολουάρτε όσον αφορά τις αναταραχές, ενώ αρκετοί υπουργοί της έχουν παραιτηθεί.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μαζευτεί στη Λίμα από όλες τις πόλεις της χώρας διανύοντας συχνά αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες γι’ αυτή την εβδομάδα και οι οποίες ευελπιστούν να έχουν τη μαζικότητα και τη δυναμική των διαδηλώσεων του Ιουλίου του 2000 εναντίον του αυταρχικού προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι.

Κεντρικές διεκδικήσεις των διαδηλωτών είναι να παραιτηθεί η Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία αντικατέστησε τον τέως πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο μετά την παύση του από το Κογκρέσο την 7η Δεκεμβρίου, να διεξαχθούν αμέσως διαφανείς εκλογές και να συγκληθεί συντακτική συνέλευση προκειμένου να καταρτισθεί νέο σύνταγμα για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT