Κίνα: Στο στόχαστρο τα δυτικά ΜΜΕ για την κάλυψη της πανδημίας

Κίνα: Στο στόχαστρο τα δυτικά ΜΜΕ για την κάλυψη της πανδημίας

Το Πεκίνο κατηγορεί «ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης» για μεροληψία, συκοφαντίες και πολιτική χειραγώγηση σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη του απότομου τέλους στην αυστηρή πολιτική “Zero-Covid”.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα κατηγορεί «ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης» για μεροληψία, συκοφαντίες και πολιτική χειραγώγηση σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη του απότομου τέλους που έβαλε το Πεκίνο στην αυστηρή πολιτική “Zero-Covid” (σ.σ.: πολιτική εκμηδενισμού των κρουσμάτων). 

Χθες, η Κίνα υπερασπίστηκε σθεναρά τα μέτρα που, όπως υποστηρίζει, έλαβε για να προετοιμαστεί γι’ αυτή την αλλαγή στρατηγικής.

Τον Δεκέμβριο τα μαζικά τεστ και οι εκτεταμένες καραντίνες έλαβαν τέλος, οδηγώντας σε απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, «με ορισμένα νοσοκομεία και κρεματόρια να κατακλύζονται από θύματα» όπως μεταδίδει το Associated Press.

Κύριο άρθρο στο ελεγχόμενο από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα “People’s Daily” έκανε λόγο για «μέτρα βελτιστοποίησης και ελέγχου» της Κίνας, κατηγορώντας μέσα ενημέρωσης για «εντελώς προκατειλημμένα» ρεπορτάζ, «συκοφαντία και πολιτική χειραγώγηση με απώτερα κίνητρα».

Η έξαρση

Μετά το αρχικό κύμα νέων κρουσμάτων, η ζωή σε μεγάλο μέρος της Κίνας έχει επανέλθει στη φυσιολογική καθημερινότητα, σε μεγάλο βαθμό, αν και αξιωματούχοι ανησυχούν για περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην ύπαιθρο, εν όψει της κινεζικής πρωτοχρονιάς, στις 22 Ιανουαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, το κύριο άρθρο του “People’s Daily” αναφέρει πως πολλές περιοχές έχουν ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας και η παραγωγή και η ζωή επιστρέφουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η πολιτική “Zero-Covid”, απαιτούσε τον εντοπισμό και την απομόνωση κάθε κρούσματος, μαζί με όλες τις άμεσες αλλά και έμμεσες επαφές. Είχε αποτέλεσμα την απομόνωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε πόλεις όπως η Σαγκάη, οι οποίοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για δύο μήνες ή και περισσότερο. Πολλοί υπέφεραν από ελλείψεις τροφίμων και ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Κίνα: Στο στόχαστρο τα δυτικά ΜΜΕ για την κάλυψη της πανδημίας-1

Η Κίνα υπερασπίστηκε σθεναρά την πολιτική αυτή, αλλά προχώρησε σταδιακά στην κατάργησή της εξαιτίας της οικονομικής πίεσης, με φόντο τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Πεκίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις από πολίτες που διαμαρτύρονταν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο κυβερνών κόμμα και στον ηγέτη του, Σι Τζινπίνγκ. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συμβαίνουν σπάνια στην Κίνα. 

Στις 8 Ιανουαρίου, το Πεκίνο προχώρησε στην άρση ακόμη ενός μέτρου, καταργώντας την απαίτηση μακροχρόνιας και δαπανηρής καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. 

Η Κίνα απέρριψε τις επικρίσεις τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνες ακόμα και τις παλαιότερες εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς το Πεκίνο να προσαρμοστεί στις αλλαγές στη φύση του ιού.

Πολλοί Κινέζοι αψήφησαν ακόμα και τη «σκιά» της λογοκρισίας, εκφράζοντας την οργή τους στο Διαδίκτυο.

Εν μία νυκτί, οι σταθμοί τεστ Covid, όπου οι άνθρωποι στέκονταν σε μεγάλες ουρές, εξαφανίστηκαν, μαζί με τις υγειονομικές δομές που είχαν στηθεί για την καραντίνα εκατομμυρίων.

Ελλειψη διαφάνειας 

Η Κίνα έπαψε να δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τα νέα κρούσματα και τους θανάτους. Αλλωστε, υπήρχε ούτως ή άλλως η υποψία πως δήλωνε μικρότερους αριθμούς από τα νούμερα που είχε στη διάθεσή της. Ο ΠΟΥ και τρίτα κράτη είχαν καταγγείλει το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας.

Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις ανεβάζουν σε δεκάδες χιλιάδες τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ σε ορισμένες επαρχίες έχει μολυνθεί έως και το 85% του πληθυσμού.

Η Κίνα είχε απορρίψει τις εκκλήσεις να δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία και να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του ιού, ο οποίος είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2019. Το Πεκίνο κατηγορούσε όσους υπέβαλαν τέτοια αιτήματα ότι «πολιτικοποιούν» το ζήτημα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης επιτεθεί κατά των χωρών που απαιτούν από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ Covid, κάνοντας λόγο για «διακρίσεις», παρότι απαιτεί το ίδιο από οποιονδήποτε εισέρχεται στην Κίνα.

Αυτή η αμυντική στάση αντανακλάται στο κύριο άρθρο του “People’s Daily”, που αναφέρει: «Χάρη στις σχολαστικές ιατρικές προετοιμασίες, τα επαρκή αποθέματα στην παραγωγή και τον ισχυρό οργανωτικό σχεδιασμό και εξοπλισμό, η Κίνα πέρασε μια ομαλή περίοδο προσαρμογής μετά τη μετάβαση και τη μετατόπιση της πολιτικής πρόληψης επιδημιών».

«Μπροστά στα επιτεύγματα πρόληψης και ελέγχου της Κίνας, οποιαδήποτε πολιτική χειραγώγηση είναι χλωμή και ανίσχυρη», πρόσθεσε, επικαλούμενο απόψεις ακαδημαϊκών από τη Νιγηρία, την Κένυα και τη Ρωσία – όλες κράτη που είναι στενοί διπλωματικοί εταίροι της Κίνας.

«Ολοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της επιδημίας, να αποφύγουν οποιαδήποτε ρητορική ή πρακτική πολιτικοποίησης της επιδημίας, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία και να συνεργαστούν για να νικήσουν την επιδημία» ανέφερε το κύριο άρθρο.

Πηγή Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή