Ισραήλ: Οξύνεται η κόντρα Νετανιάχου –δικαστικής εξουσίας

Ισραήλ: Οξύνεται η κόντρα Νετανιάχου –δικαστικής εξουσίας

Να απολύσει τον στενό συνεργάτη του, Αρι Ντέρι, υπουργό της νέας του κυβέρνησης, καλείται από τη δικαστική εξουσία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Να απολύσει τον στενό συνεργάτη του, Αρι Ντέρι, υπουργό της νέας του κυβέρνησης, καλείται από τη δικαστική εξουσία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Αρι Ντέρι, ιδρυτής του υπερορθόδοξου κόμματος Σας, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών παρότι έχει καταδικασθεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, που δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί, η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάραμ, κάλεσε τον Νετανιάχου να πειθαρχήσει στην απόφαση του οργάνου. Εάν ο πρωθυπουργός συνεχίσει να διατηρεί τον Ντέρι στο πόστο του, η διένεξη θα αποτελέσει ένα ακόμη επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει υπαρξιακό δίλημμα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η εφημερίδα New York Times, με νομικούς να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο πρωθυπουργού ο οποίος να αρνείται να υπακούσει στο ανώτατο δικαστικό όργανο. Η παύση του Ντέρι, όμως, απειλεί την επιβίωση του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν χθες ότι ο Μπίμπι (όπως είναι ευρέως γνωστός ο Νετανιάχου) θα υποχωρούσε κάτω από την πίεση, απολύοντας τον Ντέρι. Στην επιστολή της, η πρόεδρος του δικαστηρίου υπογράμμισε στον πρωθυπουργό ότι η παύση του Ντέρι είναι η μοναδική επιλογή του. Η αντιπαράθεση αυτή με τη δικαστική εξουσία σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά την εξουσία του ανωτάτου δικαστηρίου πάνω στους πολιτικούς.

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ καλεί τον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έχει καταδικασθεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή.

Την ίδια ώρα, Παλαιστίνιο δάσκαλο σκότωσαν χθες Ισραηλινοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ο δάσκαλος φέρεται να χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει τραυματισμένο διαδηλωτή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Οχθη. Η ένταση έχει οξυνθεί επικίνδυνα στα Κατεχόμενα, με τον στρατό να πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά επιχειρήσεις εντοπισμού και σύλληψης υπόπτων Παλαιστινίων.

Από τις αρχές του χρόνου, 17 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών. Η ανθρωπιστική οργάνωση Μπα Τσελέμ εκτιμά τον αριθμό νεκρών Παλαιστινίων σε 150 το 2022. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν μαχητές ενόπλων οργανώσεων. Η ανθρωπιστική οργάνωση υποστηρίζει, όμως, ότι οι ισραηλινές αρχές υπολογίζουν στον αριθμό αυτό και παιδιά που πετούν πέτρες και ειρηνικούς διαδηλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT