Αλεκ Μπάλντουιν: Oι κατηγορίες για ανθρωποκτονία και μια μεγάλη καριέρα σε πτώση

Αλεκ Μπάλντουιν: Oι κατηγορίες για ανθρωποκτονία και μια μεγάλη καριέρα σε πτώση

Ο Μπάλντουιν, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο -ακόμα ανολοκλήρωτο- γουέστερν φιλμ και παράλληλα συμμετείχε στην παραγωγή, κατηγορήθηκε για τον πυροβολισμό της κινηματογραφίστριας Χαλίνα Χάτσινς η οποία σκοτώθηκε στο πλατό.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανακοίνωση της εισαγγελίας στο Νέο Μεξικό και τις κατηγορίες που απήγγειλε στον Αλεκ Μπάλντουιν για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας «Rust», το 2021, o ηθοποιός πιθανόν να δει την καριέρα του να βουλιάζει.  

Ο Μπάλντουιν, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο -ακόμα ανολοκλήρωτο- γουέστερν φιλμ και παράλληλα συμμετείχε στην παραγωγή, κατηγορήθηκε για τον πυροβολισμό της κινηματογραφίστριας Χαλίνα Χάτσινς η οποία σκοτώθηκε στο πλατό.

Ο ηθοποιός την πυροβόλησε στο στήθος την ώρα της πρόβας για μια σκηνή. Μαζί τους στο σημείο βρισκόταν και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τζόελ Σόουζα, ο οποίος τραυματίστηκε.  

Σε δήλωσή του που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση, ο δικηγόρος του Μπάλντουιν, Λουκ Νίκας, είπε: «Αυτή η απόφαση διαστρεβλώνει τον τραγικό θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς και αντιπροσωπεύει μια τρομερή δικαστική πλάνη. Ο κ. Μπάλντουιν δεν είχε κανέναν λόγο να πιστεύει ότι στο όπλο ή οπουδήποτε στο πλατό υπήρχε αληθινή σφαίρα. Βασίστηκε στους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργαζόταν και οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι το όπλο δεν περιείχε σφαίρες. Θα αγωνιστούμε και θα κερδίσουμε». 

Αλεκ Μπάλντουιν: Oι κατηγορίες για ανθρωποκτονία και μια μεγάλη καριέρα σε πτώση-1
Το πλατό της ταινίας «Rust». Φωτ. AP /Jae C. Hong, File

Από αστέρας του Χόλιγουντ, σε αναζήτηση μικρότερων ρόλων

Ακόμα και πριν από το μοιραίο περιστατικό στο «Rust, ο Μπάλντουιν -που για πολλά χρόνια θεωρούνταν ως ένας από τους πιο πολυτάλαντους αστέρες του Χόλιγουντ- έβλεπε τη φήμη του να καταρρέει μετά το τέλος της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του αμερικανικού δικτύου NBC, «30 Rock». Ο ηθοποιός βραβεύτηκε με δύο Emmy για την ερμηνεία του στο κωμικό πρόγραμμα. 

Τον Απρίλιο του 2021, μήνες πριν ξεκινήσει η παραγωγή του «Rust», το δίκτυο ABC απέσυρε μια σειρά καταστάσεων (sitcom) στην οποία θα πρωταγωνιστούσαν οι Μπάλντουιν και Κέλσι Γκράμερ στους ρόλους των πρώην συγκατοίκων. Αλλά το πρότζεκτ δεν προχώρησε μετά τα γυρίσματα του πρώτου επεισοδίου (πιλότου). 

Μετά τους χαρακτήρες που υποδυόταν κάποτε σε μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές, όπως οι «Beetlejuice», «The Hunt for Red October» και «Glengarry Glenn Ross», ο Μπάλντουιν είχε συνυπογράψει το σενάριο του, χαμηλού προϋπολογισμού, φιλμ «Rust» και μάλιστα ήθελε να πρωταγωνιστήσει ο ίδιος σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της καριέρας του που κινδύνευε. 

Λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό, ο Μπάλντουιν επικρίθηκε για τις κατηγορίες που απέδιδε σε άλλους που βρίσκονταν στο πλατό. «Κάποιος είναι υπεύθυνος, αλλά γνωρίζω ότι δεν είμαι εγώ» είχε δηλώσει στην τηλεοπτική εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλος τον Δεκέμβριο του 2021, καταστρέφοντας ακόμα περισσότερο τη δημόσια εικόνα του, που ήδη δεν ήταν η καλύτερη καθώς υπήρξαν διαμάχες, νομικές κρίσεις και ξεσπάσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Αλεκ Μπάλντουιν: Oι κατηγορίες για ανθρωποκτονία και μια μεγάλη καριέρα σε πτώση-2
Η κινηματογραφίστρια Χαλίνα Χάτσινς. Φωτ. AP/Andres Leighton, File

Τα «όχι» των στούντιο παραγωγής

Καθώς τα προβλήματά του πολλαπλασιάζονταν, ο ηθοποιός αποσύρθηκε από πολλά ήδη προγραμματισμένα πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου στο κατασκοπικό θρίλερ «Chief of Station». «Απολύθηκα από ακόμη μία δουλειά χθες» είπε σε συνέντευξή του στο CNN, τονίζοντας πως έχει χάσει πέντε ρόλους από τότε που συνέβη το δυστύχημα στο «Rust». «Ημουν έτοιμος να πάω σε πλατό, να ανέβω στο αεροπλάνο…, μιλάω με τους συντελεστές εδώ και μήνες, και χθες μου είπαν: “Δεν θέλουμε να κάνεις αυτή την ταινία εξαιτίας του περιστατικού στο “Rust”». 

Αλλά ενώ μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και δίκτυα κράτησαν την απόστασή τους από τον ηθοποιό, που το 2004 κέρδισε Οσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «The Cooler», ο Μπάλντουιν συνέχισε να βρίσκει σποραδικά ρόλους σε πρότζεκτ χαμηλού προϋπολογισμού. 

Στο μεταξύ, πέρα από την οθόνη, ο ηθοποιός παρουσίασε το εβδομαδιαίο του podcast «Here’s the Thing», που εστιάζει στην τέχνη και την πολιτική, ενώ πέρυσι ήταν ο οικοδεσπότης του true crime podcast «Art Fraud». 

Στα 64 χρόνια του, ο Μπάλντουιν ήδη βλέπει την καριέρα του να σβήνει. Αλλά με την ανακοίνωση των ποινικών διώξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πενταετή φυλάκιση εάν ο ηθοποιός κριθεί ένοχος, η διανομή ρόλων οποιασδήποτε παραγωγής θα είναι δύσκολη. 

Μιλώντας τον Αύγουστο στο CNN, ο Μπάλντουιν -που σκεφτόταν να αποσυρθεί από την υποκριτική μετά το τέλος του “30 Rock” το 2012- είπε ότι η ενθάρρυνση της συζύγου του, Χιλάρια, τον έκανε να επιμείνει. 

Με πληροφορίες από τους Los Angeles Times, το CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή