Σχέδιο για e-παρακολουθήσεις στην Πολωνία

Σχέδιο για e-παρακολουθήσεις στην Πολωνία

Νομοσχέδιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση στη χώρα με το οποίο οι Αρχές θα έχουν πρόσβαση στα emails υπόπτων και στα μηνύματά τους στα κοινωνικά δίκτυα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Νομοσχέδιο επεξεργάζεται η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας, το οποίο θα διευρύνει σημαντικά τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πολιτών από τις διωκτικές αρχές, δίνοντας πρόσβαση ακόμη και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπόπτων και σε μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2021, οι πολωνικές αρχές αποδέχθηκαν 1,82 εκατ. αιτήματα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών και ηλεκτρονικών δεδομένων. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την αποθήκευση μηνυμάτων email σε διακομιστές εταιρειών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα είναι υποχρεωμένες, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, να παραδίδουν δεδομένα για τον συντάκτη του μηνύματος, τη διεύθυνση email του και το περιεχόμενο του μηνύματος. Το νομοθέτημα θα επιτρέπει επίσης την πρόσβαση των Αρχών σε εφαρμογές ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως είναι οι WhatsApp και Messenger.

Το νομοσχέδιο επέκρινε σύσσωμη η αντιπολίτευση. «Η εφαρμογή παρακολούθησης Pegasus προφανώς δεν λειτούργησε σωστά ή μάλλον δούλεψε όπως έπρεπε, αλλά οι κατέχοντας την εξουσία υποχρεώθηκαν να την αποχωριστούν. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκουν να συνεχίσουν, με νομοθετική κάλυψη αυτή τη φορά, το έργο της μαζικής παρακολούθησης των Πολωνών», είπε ο βουλευτής της κεντροαριστερού κόμματος Συμμαχία Πολιτών, Αρκάντιους Ναπεράλσκι. Πολλοί βουλευτές του κόμματος διαπιστώθηκε ότι είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης με το λογισμικό Pegasus.

Η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα προσφέρει πρωτοφανή προνόμια στο Γραφείο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του προέδρου, το οποίο θα έχει την ικανότητα να αποκλείει τις τηλεφωνικές κλήσεις και την πρόσβαση στο Ιντερνετ σε όσους χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια. «Θα μπορεί να αποκλείει κάθε μέσο επικοινωνίας μας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», είπε ο Ναπεράλσκι.

«Το κυβερνών κόμμα θα ήθελε να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στα μηνύματα των πολιτών. Ολα εξαρτώνται, όμως, από την εταιρεία που διαχειρίζεται τα δεδομένα και από την έδρα της. Για να το πω καθαρά: ο ιδιοκτήτης του Twitter δεν νομίζω ότι θα υποκύψει σε τέτοιο αίτημα των πολωνικών αρχών», λέει ο ειδικός των δικτύων, Βόιτσεκ Κλίκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή