Τενεσί: Έκθεση για «προβληματικές» εκτελέσεις με θανατηφόρες ενέσεις – Απολύουν αξιωματούχους

Τενεσί: Έκθεση για «προβληματικές» εκτελέσεις με θανατηφόρες ενέσεις – Απολύουν αξιωματούχους

Η μέθοδος εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση έχει τεθεί στο μικροσκόπιο τους τελευταίους μήνες μετά από μια σειρά αποτυχημένων εκτελέσεων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι απολύθηκαν στο Τενεσί των ΗΠΑ, στον απόηχο μιας έκθεσης που αποκάλυψε πολυάριθμα λάθη στο σύστημα εκτελέσεων με θανατηφόρες ενέσεις στην αμερικανική πολιτεία.

Το Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων απέλυσε την επικεφαλής δικηγόρο, Ντέμπρα Ίνγκλις, και τη γενική επιθεωρήτρια Κέλι Γιανγκ.

Η ανεξάρτητη έκθεση διαπίστωσε ότι οι ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στις θανατηφόρες ενέσεις του Τενεσί δεν ελέγχθηκαν σωστά για μολυσματικές ουσίες που θα μπορούσαν να είχαν αντίκτυπο στη διαδικασία της εκτέλεσης.

Η μέθοδος εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση έχει τεθεί στο μικροσκόπιο τους τελευταίους μήνες μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων εκτελέσεων σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Μια ξεχωριστή έκθεση από το Κέντρο Πληροφόρησης για τη θανατική ποινή διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των εκτελέσεων στις ΗΠΑ το 2022 ήταν «αποτυχημένες ή άκρως προβληματικές.»

Η έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, η οποία δεν έλαβε θέση σχετικά με τη θανατική ποινή, ανέφερε ότι οι εκτελέσεις ήταν «εμφανώς προβληματικές λόγω ανικανότητας, μη τήρησης του πρωτοκόλλου ή προβλημάτων στα ίδια τα πρωτόκολλα.»

Στον πάγο οι εκτελέσεις

Στο Τενεσί, οι αξιωματούχοι εξετάζουν επί του παρόντος αλλαγές στο πρωτόκολλο εκτελέσεων με θανατηφόρα ένεση, και οι εκτελέσεις έχουν ανασταλεί. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μπιλ Λι τις ανέστειλε τον περασμένο Μάιο, αφού ματαίωσε την εκτέλεση του κρατούμενου Όσκαρ Σμιθ μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη εκτέλεσή του.

Ο κυβερνήτης είχε επικαλεστεί τότε κάποια «αβλεψία» στις προετοιμασίες για τη θανατηφόρο ένεση.

Πριν λίγες ημέρες, ο κυβερνήτης Λι δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας θα περιμένει πιθανότατα να οριστικοποιήσει η πολιτεία τις αλλαγές στο πρωτόκολλο πριν προγραμματίσει μελλοντικές εκτελέσεις.

Ο Λι ζήτησε να του διαβιβάσουν την ανεξάρτητη έκθεση, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και αποκάλυψε αρκετά σημαντικά σφάλματα, καταδεικνύοντας ότι στις επτά εκτελέσεις που έχουν γίνει από το 2018, καμία από τις θανατηφόρες ενέσεις που χρησιμοποιήθηκαν δεν είχε ελεγχθεί σωστά.

Και στην Αριζόνα, η Δημοκρατική κυβερνήτρια Κέιτι Χομπς διέταξε, την περασμένη Παρασκευή, την επανεξέταση των πρωτοκόλλων της θανατικής ποινής. Θα αναλυθούν οι διαδικασίες εκτέλεσης και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Κρις Μέις ανέστειλε όλες τις εκτελέσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η επανεξέταση.

Η Αριζόνα ξεκίνησε εκ νέου τις εκτελέσεις πέρυσι, μετά την οκταετή παύση. Οι εκτελέσεις είχαν «παγώσει» μετά την αποτυχημένη χορήγηση θανατηφόρας ενέσιμης ουσίας στον καταδικασμένο δολοφόνο Τζόζεφ Γουντ το 2014. Η εκτέλεσή του είχε διαρκέσει δύο ώρες, αφότου οι υπάλληλοι του χορήγησαν 15 δόσεις.

Αναγνωρίζοντας πως οι πρόσφατες εκτελέσεις έγιναν αντικείμενο εντονότατης κριτικής, η Χομπς δήλωσε για την απόφασή αναθεώρησης: «Θέλουμε απλώς να βεβαιωθούμε ότι οι πρακτικές είναι ορθές και ότι δεν θα καταλήξουμε σε αποτυχημένες εκτελέσεις, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα».

Συνολικά 27 πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να επιτρέπουν τη θανατική ποινή. Τρεις εξ αυτών – η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Πενσυλβάνια – έχουν ζητήσει μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT