Ο σεξισμός παραμένει κυρίαρχος στη γαλλική κοινωνία

Ο σεξισμός παραμένει κυρίαρχος στη γαλλική κοινωνία

Βαθιά ριζωμένες σεξιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές στη Γαλλία, κυρίως από νέους άνδρες, καταγράφει το Ανώτατο Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων στο ετήσιο βαρόμετρο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Βαθιά ριζωμένες σεξιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές στη Γαλλία, κυρίως από νέους άνδρες, καταγράφει το Ανώτατο Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων στο ετήσιο βαρόμετρο, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Πέντε χρόνια μετά το κίνημα #ΜeΤoo, 37% του συνόλου των γυναικών που ερωτήθηκαν είπε ότι έχει πέσει θύμα μη συναινετικής ερωτικής πράξης. Ποσοστό 14% έχει υποστεί διείσδυση χωρίς συναίνεση.

Αντίθετα, μόλις 12% των ανδρών αναγνώρισαν ότι έχουν υπάρξει φορτικοί σε ερωτική σχέση, γνωρίζοντας ότι η σύντροφος δεν είχε διάθεση. Η ανεξάρτητη συμβουλευτική αρχή στήριξε τα συμπεράσματά της σε σφυγμομέτρηση 2.500 πολιτών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο σεξισμός παραμένει κυρίαρχος στη γαλλική κοινωνία, με 93% των Γάλλων να πιστεύουν ότι άνδρες και γυναίκες δεν εξασφαλίζουν ίση μεταχείριση. Οι ανισότητες αυτές μοιάζει να έχουν οξυνθεί σε ορισμένες σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Μόλις 53% των Γάλλων πιστεύουν ότι άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, υποχώρηση της τάξης των εννέα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο, τον Μάρτιο του 2021. Οι γυναίκες δηλώνουν ότι πέφτουν συχνότερα θύματα σεξιστικής συμπεριφοράς στον δρόμο και στα μέσα μεταφοράς (57%), στο σπίτι (49%) και στον χώρο εργασίας (46%). Ποσοστό 41% των γυναικών ηλικίας 14 με 24 ετών δηλώνει ότι έχει βιώσει σεξισμό στο σχολείο ή στις σπουδές τους.

Το βαρόμετρο δείχνει ότι παρότι άνδρες και γυναίκες συνειδητοποιούν την ύπαρξη διακρίσεων, ο καθημερινός σεξισμός μοιάζει εν μέρει αποδεκτός από τη γαλλική κοινωνία.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ισότητας διαπίστωσε σε μελέτη του ότι 37% των γυναικών στη Γαλλία έχει ζήσει εμπειρία μη συναινετικής ερωτικής πράξης.

Ποσοστό 42% των Γάλλων, ανδρών και γυναικών, πιστεύει ότι οι εργαζόμενες γυναίκες στερούν θέσεις εργασίας από άνδρες, ενώ 33% θεωρούν λογικό μία γυναίκα να σταματά να εργάζεται προκειμένου να ασχοληθεί με την ανατροφή των παιδιών. Επτά στους δέκα άνδρες αρνείται τις γενικεύσεις που θέλουν όλους τους άνδρες να είναι σεξιστές.

Οι Γάλλοι μοιάζουν, σύμφωνα με το βαρόμετρο, να τρέφουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στους κρατικούς λειτουργούς για την καταπολέμηση των σεξιστικών λόγων και πράξεων. Σε ανοικτή επιστολή τους, που δημοσιεύουν στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Le Monde, τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Ισότητας καλούν σε «ηλεκτροσόκ» για την αντιμετώπιση του μισογυνισμού. «Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν αρκεί να προστατεύουμε τα θύματα και να τιμωρούμε τους θύτες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, με εκστρατεία εντατικής επιμόρφωσης, ευαισθητοποίησης και παιδείας», τονίζει η επικεφαλής της Αρχής, Σιλβί Πιερ-Μπροσολέτ.

Το Συμβούλιο προτείνει την υποχρεωτική εκπαίδευση κατά του σεξισμού στους χώρους εργασίας, την ενίσχυση των δικαστικών μέσων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την επιτήρηση της βιομηχανίας του πορνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή