Αντικαταθλιπτικά: Οι συναισθηματικές επιπτώσεις

Αντικαταθλιπτικά: Οι συναισθηματικές επιπτώσεις

Τα δημοφιλή σκευάσματα SSRI δημιουργούν αίσθημα συναισθηματικής αποστασιοποίησης και μουδιάσματα απέ- ναντι σε αρνητικά αλλά και θετικά ερεθίσματα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΜΠΡΙΤΖ. Συναισθηματική παράλυση προκάλεσαν πολλά διαδεδομένα αντικαταθλιπτικά σε υγιείς εθελοντές, οι αντιδράσεις των οποίων σε θετικά και αρνητικά ερεθίσματα αμβλύνθηκαν αφού έλαβαν φάρμακα SSRI (αναστολείς επιλεκτικής επαναπρόσληψης σεροτονίνης) για τρεις εβδομάδες.

Το φαινόμενο της συναισθηματικής παράλυσης απέναντι σε δυσάρεστα ή τραυματικά ερεθίσματα ενδέχεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο η δραστική ουσία βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτή η παράλυση αποτελεί, όμως, κοινή παρενέργεια και για ασθενείς με πιο ελαφρές ψυχικές διαταραχές.

Η επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δρ Μπάρμπαρα Σαχακιάν είπε μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian: «Αυτός είναι ένας από τους τρόπους λειτουργίας των συγκεκριμένων φαρμάκων. Αφαιρούν μέρος του συναισθηματικού πόνου που νιώθουν άνθρωποι με κατάθλιψη. Στερούν, όμως, δυστυχώς και μέρος της απόλαυσης της ζωής». Το πόρισμα της μελέτης ενδέχεται να βοηθήσει τους ασθενείς να επιλέγουν πιο προσεκτικά τη φαρμακευτική αγωγή τους, αν και η δρ Σαχακιάν επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι χρήσιμα» για πολλούς ασθενείς. Σύμφωνα με το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας, περισσότεροι από 8,3 εκατομμύρια ασθενείς έλαβαν αντικαταθλιπτικά σκευάσματα την περίοδο 2021-22. Τα SSRI είναι τα πιο διαδεδομένα και αποτελεσματικά για τους περισσότερους ασθενείς.

Κάποιοι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν βρίσκουν πια καμία χαρά στην καθημερινότητα, νιώθοντας διαρκώς συναισθηματικά μουδιασμένοι. Ιατρική έρευνα εκτιμά το ποσοστό των ασθενών που νιώθουν έτσι στο 40% με 60%.

Στο ερωτηματολόγιο της μελέτης του Κέμπριτζ οι υγιείς εθελοντές που έλαβαν το φάρμακο escitalopram ανέφεραν δυσκολίες να φθάσουν σε οργασμό, κοινή παρενέργεια που αναφέρουν όσοι ασθενείς με κατάθλιψη λαμβάνουν το σκεύασμα. Η δρ Σαχακιάν λέει ότι το πόρισμα της μελέτης θα αποδειχθεί χρήσιμο και για τους ασθενείς με κατάθλιψη. «Μπορούν τώρα να γνωρίζουν ότι αυτά τα συμπτώματά τους δεν είναι ψυχολογικά, αλλά αποτελούν φαρμακευτική παρενέργεια. Κάποιοι άλλοι θα μπορέσουν να επιλέξουν διαφορετικής μορφής θεραπεία για να αποφύγουν αυτές τις παρενέργειες», λέει η δρ Σαχακιάν.

Η καθηγήτρια της Οξφόρδης δρ Κάθριν Χάρμερ επαίνεσε το έργο των συναδέλφων της, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτή η μελέτη δεν πρέπει να αποθαρρύνει ασθενείς που πάσχουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη να εξασφαλίσουν τα οφέλη των SSRI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή