Πώς πολεμά η Wagner στην Ουκρανία – Αναλώσιμοι μισθοφόροι, βάναυσες τακτικές

Πώς πολεμά η Wagner στην Ουκρανία – Αναλώσιμοι μισθοφόροι, βάναυσες τακτικές

Η Wagner έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες κατάδικους, τους οποίους στέλνει στην πρώτη γραμμή

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner έχουν γίνει οι «αναλώσιμες δυνάμεις» πεζικού της ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία και ένα έγγραφο της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που περιήλθε στην κατοχή του CNN, σκιαγραφεί την αποτελεσματικότητά τους στις επιχειρήσεις γύρω από την πόλη Μπαχμούτ – και το πόσο δύσκολο είναι για έναν στρατό να τους αντιμετωπίσει. 

Η Wagner, ιδιωτικών συμφερόντων, διοικείται από τον ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν, του οποίου η παρουσία έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στην πρώτη γραμμή του μετώπου τις τελευταίες εβδομάδες. Η εταιρεία μισθοφόρων σπεύδει πάντα να διεκδικήσει τα εύσημα στο πεδίο της μάχης. Η συμμετοχή των μισθοφόρων της ήταν μεγάλη και στην κατάληψη του Σολεντάρ, λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπαχμούτ, και άλλων περιοχών γύρω από την πόλη.

Η ουκρανική έκθεση του περασμένου Δεκεμβρίου συμπεραίνει ότι η Wagner συνιστά μοναδική απειλή σε επιχειρήσεις μικρής εμβέλειας, ακόμη και όταν έχει υποστεί μεγάλες απώλειες. «Οι θάνατοι χιλιάδων οπλιτών της Wagner δεν έχουν σημασία για τη ρωσική κοινωνία» σημειώνεται στην έκθεση.

Πώς πολεμά η Wagner στην Ουκρανία – Αναλώσιμοι μισθοφόροι, βάναυσες τακτικές-1

«Οι ομάδες εφόδου δεν αποσύρονται χωρίς εντολή… Η μη εξουσιοδοτημένη αποχώρηση μιας ομάδας, ή χωρίς να έχει τραυματιστεί κάποιος, τιμωρείται με εκτέλεση επί τόπου».

Τηλεφωνικές υποκλοπές που εξασφάλισε ουκρανική πηγή πληροφοριών και επικαλείται το CNN σκιαγραφούν μια «ανελέητη στάση» στο πεδίο της μάχης. Σε μία από αυτές, ένας στρατιώτης ακούγεται να μιλά για έναν άλλο που επιχείρησε να παραδοθεί στους Ουκρανούς. Οπως περιγράφει, ένστολοι της Wagner τον έπιασαν και του ακρωτηρίασαν τα γεννητικά όργανα.

Τραυματισμένοι στρατιώτες της Wagner παραμένουν συχνά για ώρες στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με την ουκρανική έκθεση. «Οι μονάδες επίθεσης του πεζικού δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν τους τραυματίες έξω από το πεδίο της μάχης, καθώς το βασικό καθήκον τους είναι να συνεχίσουν την επίθεση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Εάν η επίθεση αποτύχει, η υποχώρηση επιτρέπεται μόνο τη νύχτα».

Παρά τη χαρακτηριστική αδιαφορία για τις απώλειες -που επιδεικνύει και ο ίδιος ο Πριγκόζιν- η ουκρανική ανάλυση καταλήγει πως οι τακτικές της Wagner είναι οι μόνες αποτελεσματικές, ενώ στην πλειονότητά τους οι στρατιώτες των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων δεν έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς. 

Μάλιστα δεν αποκλείεται ο ρωσικός στρατός να προσαρμόζει τη στρατηγική του σε αυτή της Wagner, αφού, αντί των κλασικών ταγμάτων, προτείνεται η οργάνωση σε «μονάδες εφόδου». Αν η πληροφορία επαληθευτεί, θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή για της εξάρτηση των Ρώσων από μεγαλύτερες, μηχανοκίνητες μονάδες.

Πώς πολεμά η Wagner στην Ουκρανία – Αναλώσιμοι μισθοφόροι, βάναυσες τακτικές-2

Σύμφωνα με τηλεφωνικές υποκλοπές των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ορισμένοι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης σκέφτονται να στραφούν στις τάξεις της Wagner. Σε μια τέτοια υποκλοπή, ένας στρατιώτης συγκρίνει τη Wagner με τη μονάδα του και λέει πως διαφέρουν όσο «ο ουρανός με τη γη», και προσθέτει ότι προτιμά να υπηρετήσει ως μισθοφόρος.

Ο τρόπος που πολεμά η Wagner

Η ουκρανική έκθεση αναφέρει ότι οι μισθοφόροι αναπτύσσονται σε κινητές ομάδες περίπου δώδεκα ατόμων (ή και λιγότερων), και είναι οπλισμένοι με αντιαρματικά ρουκετοβόλα όπλα (RPGs), αξιοποιώντας πληροφορίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πραγματικό χρόνο.

Στον βασικό εξοπλισμό των μισθοφόρων της Wagner περιλαμβάνονται συσκευές της Motorola, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το CNN. Η Motorola απάντησε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ανέστειλε όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία και διέκοψε τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Η Wagner έχει στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες κατάδικους, οι οποίοι συχνά επανδρώνουν την πρώτη γραμμή της μάχης σε μια επίθεση και «μετρούν» τις μεγαλύτερες απώλειες – που φτάνουν το 80% σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ακολουθούν πιο έμπειροι μαχητές, με εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης και νυχτερινής όρασης.

Για τους Ουκρανούς, οι δικές τους πληροφορίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι κρίσιμες για να αποτρέψουν επιθέσεις στα χαρακώματά τους. Το έγγραφο αναφέρει ένα περιστατικό του Δεκεμβρίου, κατά το οποίο drone εντόπισε προωθημένη ομάδα της Wagner, επιτρέποντας στην ουκρανική άμυνα να την εξουδετερώσει πριν οι αντίπαλοι προλάβουν να ρίξουν RPG.

Πώς πολεμά η Wagner στην Ουκρανία – Αναλώσιμοι μισθοφόροι, βάναυσες τακτικές-3

Όταν οι δυνάμεις της Wagner καταφέρουν να καταλάβουν μια θέση, η κάλυψη από το πυροβολικό τους επιτρέπει να σκάψουν αναχώματα , αλλά και πάλι αυτές οι πρόχειρες δομές είναι ευάλωτες. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο συντονισμός μεταξύ της Wagner και του ρωσικού στρατού είναι συχνά ελλιπής. Σε μια υποκλαπείσα κλήση (που ωστόσο δεν μπορεί να επαληθευτεί) ένας στρατιώτης φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στον πατέρα του ότι η μονάδα του είχε κατά λάθος διαλύσει ένα όχημα της Wagner.

Ο Πριγκόζιν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι μαχητές του ήταν εκείνοι που κατέλαβαν το Σολεντάρ και τους κοντινούς οικισμούς την περασμένη εβδομάδα. Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχία για τα ρωσικά στρατεύματα εδώ και μήνες. «Καμία άλλη μονάδα πέρα από μέλη της Wagner PMC δεν συμμετείχε στην έφοδο στο Σολεντάρ», υποστήριξε.

Ο «ακήρυχτος πόλεμος» της Wagner με το ρωσικό, στρατιωτικό κατεστημένο

Οι επιδόσεις της Wagner βοηθούν τον Πριγκόζιν να πιέζει για περισσότερους πόρους και θεωρούνται καθοριστικές για την συνεχιζόμενη διαμάχη του με το ρωσικό στρατιωτικό κατεστημένο, που συχνά επικρίνει ως «ανίκανο και διεφθαρμένο».

Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ο αρχηγός του ρωσικού στρατιωτικού επιτελείου Βαλέρι Γκεράσιμοφ έδωσε εντολή οι στρατιώτες να παρουσιάζονται όπως προβλέπει το τυπικό (σ.σ παραδείγματος χάριν ξυρισμένοι). Ο Πριγκόζιν ανταπάντησε ότι «ο πόλεμος είναι η εποχή των δραστήριων και θαρραλέων και όχι των ξυρισμένων».

Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις του Γκεράσιμοφ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως «η ρωσική δύναμη εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιχειρησιακό αδιέξοδό και να μετρά βαριές απώλειες- η ιεράρχηση των εν πολλοίς ήσσονος σημασίας κανονισμών από τον Γκεράσιμοφ, είναι πιθανό να επιβεβαιώσει τους φόβους των πολλών σκεπτικιστών στη Ρωσία» που προβληματίστηκαν από την επιλογή του.

Ο Γκεράσιμοφ διορίστηκε πριν λίγες ημέρες γενικός διοικητής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως χαρακτηρίζει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων για την κατάσταση των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο. Όσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, «ο Πριγκόζιν θα στυλώνει τα πόδια του και θα απαιτεί περισσότερους πόρους για τη Wagner.»

Πώς πολεμά η Wagner στην Ουκρανία – Αναλώσιμοι μισθοφόροι, βάναυσες τακτικές-4

Όπλα από τη Βόρεια Κορέα

Κατά τα φαινόμενα, η ομάδα Wagner μπορεί και προμηθεύεται όπλα και από διαφορετικές «οδούς». Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν την περασμένη εβδομάδα πως η Wagner προμηθεύτηκε όπλα από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. «Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε ρουκέτες πεζικού και πυραύλους στη Ρωσία» για τη Wagner, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Ο νέος Ρασπούτιν;

Ο Πριγκόζιν είναι φιλόδοξος. Καθώς βρισκόταν στο Σολεντάρ την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκε πως η Wagner είναι πιθανώς «ο πιο έμπειρος στρατός στον κόσμο σήμερα», υποστηρίζοντας ότι οι μισθοφορικές δυνάμεις ήδη διαθέτουν πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, δική τους αεράμυνα και πυροβολικό.

Συνέκρινε επίσης τη Wagner με την ακαμψία του ρωσικού στρατού, από τα ανώτερα προς τα κατώτερα κλιμάκια, λέγοντας ότι «όποιος βρίσκεται στο πεδίο της μάχης εισακούεται. Οι διοικητές συμβουλεύονται τους μαχητές και η ηγεσία της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας συμβουλεύεται τους διοικητές».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Wagner PMC προχώρησε και θα συνεχίσει να προχωρά», υποστήριξε.

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή