Γερμανία: Το νοητό Τείχος παραμένει

Γερμανία: Το νοητό Τείχος παραμένει

Σύμφωνα με έρευνα, οι πρώην Ανατολικογερμανοί υποεκπροσωπούνται σε επιτελικές θέσεις στον δημόσιο τομέα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αόρατο πλέον Τείχος μεταξύ δυτικής και ανατολικής Γερμανίας παραμένει. Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την πτώση του, οι πρώην Ανατολικογερμανοί υποεκπροσωπούνται σε επιτελικές θέσεις στον δημόσιο τομέα. Το γεγονός αυτό φιλοδοξούν να αλλάξουν τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Βερολίνου, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Εφαλτήριο αποτέλεσε μια έρευνα, την οποία παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κάρστεν Σνάιντερ, αρμόδιος για θέματα ανατολικής Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, οι πρώην Ανατολικογερμανοί σπάνια κατέχουν σημαίνουσες θέσεις σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και δικαστήρια. Ετσι, ενώ το 20% του πληθυσμού έχει γεννηθεί σε ανατολικογερμανικά κρατίδια, το ποσοστό όσων διαθέτουν ανώτερα ή ανώτατα αξιώματα σε ομοσπονδιακές αρχές είναι μόλις 13,9%. Αν μάλιστα εξαιρέσει κανείς το Βερολίνο και λάβει υπόψη του μόνο όσους έχουν γεννηθεί στα πέντε ανατολικογερμανικά κρατίδια, τότε το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 7,5%. «Τριάντα δύο χρόνια μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών, οι Ανατολικογερμανοί υποεκπροσωπούνται σημαντικά σε ηγετικές θέσεις. Πρόκειται για μια εκκρεμή αποστολή», παραδέχθηκε ο Σνάιντερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο.

Για να αλλάξει αυτή η εικόνα ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη θέσπιση ποσόστωσης. Αντίθετα σχεδιάζονται πολλές μικρές αλλαγές κατά μήκος της ιεραρχικής κλίμακας, προκειμένου να ενθαρρύνονται οι Ανατολικογερμανοί να καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις. Ετσι θα λαμβάνεται υπόψη πολύ πιο συστηματικά ο τόπος γέννησης και οι Αρχές θα έχουν υποχρέωση να προωθούν τη συμπερίληψη. Οι επιτροπές που κάνουν τις αξιολογήσεις θα πρέπει να είναι πιο αντιπροσωπευτικές και οι επιτελικές δυνάμεις πιο στοχευμένες ώστε να ενθαρρύνουν την οικοδόμηση δικτύων.

Πολίτες β΄ κατηγορίας

Δεν είναι μόνο οι τομείς της πολιτικής και της διοίκησης που χρειάζονται εμπλουτισμό. Το ίδιο ισχύει για την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη, τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ, όπου θα πρέπει να εισαχθούν περισσότεροι Ανατολικογερμανοί σε θέσεις ευθύνης, υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη ο Σνάιντερ. «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη συνοχή της κοινωνίας και τη σταθερότητα της δημοκρατίας μας», εξήγησε παρουσιάζοντας τα σχέδιά του. Στην έκθεσή του επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι πολλοί Ανατολικογερμανοί εξακολουθούν να αισθάνονται πολίτες β΄ κατηγορίας, επειδή δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην ελίτ.

Σημειώνεται ότι Ανατολικογερμανός θεωρείται όποιος ενηλικιώθηκε στην πρώην ανατολική Γερμανία, είτε πριν είτε μετά την ενοποίηση. Στα πέντε πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια το 87% των κατοίκων θεωρούνται Ανατολικογερμανοί. Το Κόμμα της Αριστεράς είχε προτείνει πέρυσι να θεσπιστούν θετικές διακρίσεις υπέρ των Ανατολικογερμανών, αλλά η πρωτοβουλία απερρίφθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή