ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο

Παράλληλα προετοιμάζει τη Ρωσία για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Δύση

Bloomberg: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο

Τη νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σχεδιάζει για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg. Παράλληλα προετοιμάζει τη χώρα του για μια σύγκρουση με τη Δύση, που αναμένει να διαρκέσει επί χρόνια.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή, που υποτίθεται θα διαρκούσε κάποιες εβδομάδες, το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία, ύστερα από μήνες εδαφικών απωλειών, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και στους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιο είδος εκεχειρίας που θα αφήνει τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο του εδάφους που κατέχει τώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμβούλους και άλλους γνώστες της κατάστασης.

Το Bloomberg επισημαίνει πως ακόμη και ο Βλ. Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο στρατός του, τον οποίο έχτιζε δεκαετίες, έχει αδυναμίες, αφού απώλεσε περισσότερα από τα μισά όσων αρχικά είχε κερδίσει στην Ουκρανία. Οι συνεχείς υποχωρήσεις έχουν υποχρεώσει πολλούς στο Κρεμλίνο να γίνουν πιο ρεαλιστές σχετικά με τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση του υπάρχοντος μετώπου θα αποτελεί επίτευγμα.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Βλ. Πούτιν παραμένει πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η ανοχή της στις απώλειες -που ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες -περισσότερες από ποτέ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-, σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εκτιμήσεις, θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες.

Η καινούργια επίθεση μπορεί να ξεκινήσει μόλις τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δήλωσαν στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων άνθρωποι κοντά στο Κρεμλίνο. Τα σχόλιά τους επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις από την Ουκρανία και από τους συμμάχους της ότι έρχεται νέα ρωσική επίθεση και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει πριν το Κίεβο λάβει προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης που του υποσχέθηκαν Ουάσιγκτον, Βερολίνο και άλλες κυβερνήσεις της Δύσης.

Η αποφασιστικότητα του Ρώσου προέδρου προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση στον πόλεμό του, καθώς το Κίεβο επίσης προετοιμάζει μια νέα δική του προσπάθεια για να εκδιώξει τις κατοχικές δυνάμεις, απορρίπτοντας κάθε κατάπαυση του πυρός που αφήνει τη Ρωσία να διατηρήσει ουκρανικά εδάφη.

Πιθανή νέα επιστράτευση την άνοιξη

Ο Ρώσος ηγεμόνας πιστεύει ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση, που θεωρεί υπαρξιακή, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, σχολιάζουν Ρώσοι παρατηρητές. Ενας νέος γύρος επιστράτευσης είναι πιθανός μέσα στην άνοιξη, είπαν, καθώς η ρωσική οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.

«Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος με το πώς πάνε τα πράγματα, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του» δήλωσε η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της R. Politik, μιας εταιρείας πολιτικών συμβούλων: «Απλώς σημαίνει ότι η διαδρομή θα είναι μεγαλύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η σύγκρουση θα μπορούσε σύντομα να καταλήξει σε μια μάχη τύπου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με κατά κύριο λόγο στάσιμες γραμμές μετώπου, σενάριο που θα μπορούσε να ευνοήσει τη Ρωσία χάρη στον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη στρατιωτική βιομηχανία της.

«Αν δεν αλλάξει κάτι, διαφαίνεται ένας πόλεμος φθοράς, όπως ο Α’ Παγκόσμιος, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως ο χρόνος είναι με το μέρος τους» δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας, το οποίο ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν είναι σίγουρος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν» προειδοποίησε.

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr