Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπλοκάρουν τη γνώση στις γυναίκες

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπλοκάρουν τη γνώση στις γυναίκες

Μπλόκο στις φοιτήτριες από Ταλιμπάν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης που διοικείται από τους Ταλιμπάν διέταξε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν στις φοιτήτριες να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις τον επόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την πολιτική του να περιορίζει τις γυναίκες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιστολή του υπουργείου απευθυνόταν σε ιδρύματα στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ, όπου οι εξετάσεις πρόκειται να διεξαχθούν από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η επιστολή ανέφερε ότι τα ιδρύματα που δεν τηρούσαν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις.

Το Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης τον Δεκέμβριο κάλεσε τα πανεπιστήμια να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή στις φοιτήτριες «μέχρι νεωτέρας». Μέρες αργότερα, η διοίκηση απαγόρευσε στις περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ να εργάζονται. Τα περισσότερα γυμνάσια θηλέων έχουν επίσης κλείσει από τις αρχές.

Οι περιορισμοί στην εργασία και την εκπαίδευση των γυναικών έχουν προκαλέσει την καταδίκη διεθνώς.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν επισημάνει ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αλλάξουν πορεία ως προς τις πολιτικές τους έναντι των γυναικών για να έχουν μια ευκαιρία επίσημης διεθνούς αναγνώρισης και χαλάρωση της οικονομικής τους απομόνωσης.

REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή