ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο επικίνδυνη είναι η ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε στη Δυτική Αυστραλία

Αν κάποιος σταθεί σε απόσταση ενός μέτρου για μία ώρα, θα δεχθεί ακτινοβολία που ισοδυναμεί με 17 ακτινογραφίες θώρακος

Πόσο επικίνδυνη είναι η ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε στη Δυτική Αυστραλία

Οι Αρχές της Δυτικής Αυστραλίας συνεχίζουν να ψάχνουν τη χαμένη, μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα, παρά τις απειροελάχιστες πιθανότητες να την εντοπίσουν. 

Η μεταλλευτική εταιρεία Rio Tinto ζήτησε συγγνώμη τη Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας ότι στηρίζει τις επιχειρήσεις της πολιτειακής κυβέρνησης για τον εντοπισμό της κάψουλας με διαστάσεις 8 και 6 χιλιοστών του μέτρου, με καίσιο-137, μια άκρως ραδιενεργή ουσία που χρησιμοποιείται σε εξοπλισμούς εξόρυξης.

Η κάψουλα που δεν είναι μεγαλύτερη από ένα μικρό νόμισμα, πιστεύεται ότι χάθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, σε κάποιο σημείο κατά μήκος του τεράστιου ερημικού αυτοκινητόδρομου Great Northern Highway στη μεγαλύτερη πολιτεία της Αυστραλίας.

Η Rio Tinto υποστηρίζει ότι έχει σαρώσει όλους τους δρόμους από και προς το ορυχείο Γκουντάι-Ντάρι στο απομακρυσμένο βόρειο τμήμα της Δυτικής Αυστραλίας, όπου βρισκόταν η συσκευή, προτού την παραλάβει ένας εργολάβος που στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την πρωτεύουσα της πολιτείας, το Περθ.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η κάψουλα, η οποία εκπέμπει ακτίνες γάμμα και βήτα, έπεσε από το πίσω μέρος ενός φορτηγού που κινείτο κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου μήκους 1.400 χιλιομέτρων. Λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους, οι αρχές πιστεύουν ότι οι πιθανότητες να βρεθεί το χαμένο, ραδιενεργό αντικείμενο είναι ελάχιστες.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κάψουλα;

Τώρα εκφράζονται φόβοι πως η κάψουλα έχει παρασυρθεί εκτός της ζώνης αναζήτησης, και θα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία οποιουδήποτε «πέσει πάνω της», μέσα στα επόμενα 300 χρόνια.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το καίσιο-137 μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτό: εγκαύματα στο δέρμα και άλλα προβλήματα υγείας από την ακτινοβολία – ακόμα και κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρου καρκίνου, ειδικά για όσους εκτίθενται εν αγνοία τους στο καίσιο-137 για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η εταιρεία Radiation Services WA που παρέχει συμβουλές ακτινοπροστασίας, υπολογίζει ότι η στάση σε απόσταση ενός μέτρου από την κάψουλα για μια ολόκληρη ώρα, θα είχε ως αποτέλεσμα την έκθεση σε ακτινοβολία που περίπου 1,6 millisieverts (mSv), που ισοδυναμεί με την αθροιστική ακτινοβολία από περίπου 17 ακτινογραφίες θώρακος.

Αν κάποιος άγγιζε την κάψουλα, το αντικείμενο θα προκαλούσε «σοβαρή βλάβη» στα δάχτυλά και στους γύρω ιστούς, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε στη Δυτική Αυστραλία-1
Πηγή: Υγειονομική Υπηρεσία Δυτικής Αυστραλίας

Ο Ιβάν Κέμπσον, αναπληρωτής καθηγητής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, εξήγησε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν «ένα περίεργο παιδί να πάρει την κάψουλα και να την βάλει στην τσέπη του.»

«Είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά θα μπορούσε να συμβεί και έχει συμβεί στο παρελθόν», προειδοποίησε ο Κέμπσον. «Άνθρωποι βρήκαν παρόμοια πράγματα και υπέστησαν δηλητηρίαση από ραδιενέργεια, αλλά ήταν πολύ ισχυρότερα από αυτή τη χαμένη κάψουλα».

«Όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα σταθερό επίπεδο ακτινοβολίας από τα πράγματα γύρω μας και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αλλά η βασική ανησυχία τώρα είναι ο πιθανός αντίκτυπος στην υγεία του ατόμου που θα βρει την κάψουλα».

Τι θα συμβεί αν δεν βρεθεί ποτέ

Το καίσιο-137 έχει χρόνο ημιζωής περίπου 30 ετών, που σημαίνει ότι μετά από τρεις δεκαετίες, η ραδιενέργεια της κάψουλας θα μειωθεί στο μισό, και μετά από 60 χρόνια θα μειωθεί ξανά κατά 50%. 

Με αυτόν τον ρυθμό, η κάψουλα θα παραμείνει ραδιενεργή για τα επόμενα 300 χρόνια, σύμφωνα με ειδικό από το Πανεπιστήμιο RMIT. Υπό κανονικές συνθήκες, η ουσία είναι σφραγισμένη, και αν δεν σπάσει η κάψουλα στο μεσοδιάστημα, δεν θα μολύνει το έδαφος ιδιαίτερα, ούτε το υπόλοιπο περιβάλλον. Ο Κέμπσον εκτιμά ότι αν τα απομεινάρια μείνουν σε κάποια απομονωμένη περιοχή, «υπάρχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα για σοβαρό αντίκτυπο».

Η Rio Tinto είναι από τους μεγαλύτερους εξορυκτικούς κολοσσούς στον κόσμο, με 17 ορυχεία σιδηρομεταλλευμάτων στην Πιλμπάρα της Δυτικής Αυστραλίας. Οι εξορυκτικές δραστηριότητες της έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και κατά το παρελθόν: το 2020 είχε καταστρέψει δύο αρχαία καταφύγια, από βράχους, στο φαράγγι Τζουκάν, προκαλώντας κατακραυγή. Ο τότε CEO Ζαν Σεμπαστιάν Ζακ είχε ζητήσει συγγνώμη και ακολούθως είχε παραιτηθεί. 

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr