Ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο χαρακτηρίζει τις δυτικές κυρώσεις «ευλογία»

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο χαρακτηρίζει τις δυτικές κυρώσεις «ευλογία»

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, από τη Ζιμπάμπουε την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά, ειρωνεύτηκε σήμερα τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, λέγοντας ότι αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα «ευλογία».

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, από τη Ζιμπάμπουε την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά, ειρωνεύτηκε σήμερα τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, λέγοντας ότι αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα «ευλογία» καθώς έχουν συμβάλει ώστε να ενισχυθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Λουκασένκο έχει βρεθεί στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων, όπως και ο ομόλογός του από τη Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μανανγκάγκουα.

«Οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και της Ζιμπάμπουε δεν είναι απλώς κατάρα, αλλά και ευλογία, γιατί χωρίς αυτές η Ζιμπάμπουε μπορεί να συνέχιζε να επιδιώκει να κάνει εμπόριο με τη Δύση ξεπουλώντας τους φυσικούς της πόρους», είπε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε.

«Λόγω των κυρώσεων, η Ζιμπάμπουε συναλλάσσεται με τη Λευκορωσία και είμαστε χαρούμενοι για αυτό», συνέχισε, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να παράσχει στη νοτιοαφρικανική χώρα «ό,τι χρειάζεται».

Η Λευκορωσία έχει παραδώσει εκατοντάδες τρακτέρ στη Ζιμπάμπουε τα τελευταία χρόνια (αξίας 61 εκατομμυρίων ευρώ).

Ο Λουκασένκο είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, ενώ το 2020 κατέστειλε βάναυσα τις διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του εν μέσω καταγγελιών για νοθεία.

Ο Μανανγκάγκουα ανήλθε στην εξουσία το 2017, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον προκάτοχό του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή