Ιταλία: Ελαστική εργασία προωθεί η Μελόνι για την ανάκαμψη

Ιταλία: Ελαστική εργασία προωθεί η Μελόνι για την ανάκαμψη

Η Ισπανία, αντιθέτως, προσφέρει κίνητρα σε εργοδότες ώστε να υπογράφουν συμβάσεις με εργαζομένους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η 26χρονη Μάρτα Πίζα εργάζεται εδώ και δύο χρόνια σε αθλητικό κέντρο της Ρώμης για 8,5 ευρώ την ώρα, χωρίς να συνεισφέρει σε συνταξιοδοτικό ταμείο και χωρίς να δικαιούται άδεια ή ημέρες ασθένειας. Η κυβέρνηση Μελόνι επιδιώκει την επέκταση τέτοιων μορφών ελαστικής εργασίας, ακυρώνοντας προηγούμενες απαγορεύσεις και προκαλώντας την οργή των συνδικάτων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα νέα εργασιακά δεδομένα θα σημάνουν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα ωθήσουν τους εργοδότες να νομιμοποιήσουν τους μέχρι πρότινος ανασφάλιστους και αδήλωτους εργαζομένους τους. Στην Ιταλία, ποσοστό 17% των εργαζομένων δεν έχει συμβάσεις εργασίας. Οπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της, η Πίζα δεν είναι στο μισθολόγιο του αθλητικού κέντρου και το συμβόλαιό της δεν προβλέπει τακτικό ωράριο.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης προσπάθησαν να περιορίσουν την ελαστική εργασία. Η Κομισιόν έθεσε μάλιστα ως όρο στην Ισπανία να περιορίσει τις μορφές αυτές εργασίας, προκειμένου να λάβει δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Ισπανία, αντιθέτως, προσφέρει κίνητρα σε εργοδότες ώστε να υπογράφουν συμβάσεις με εργαζομένους.

Η Μελόνι, όμως, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο πρώτος της προϋπολογισμός ενίσχυσε το μέτρο της ελαστικής εργασίας μέσω βάουτσερ, που είχε εγκαταλειφθεί το 2017 ύστερα από την αντίδραση των συνδικάτων. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, ο εργαζόμενος αμείβεται από το κράτος χάρη σε κουπόνια που αγοράζει ο εργοδότης του. Η εργασία δεν καλύπτεται από συμβόλαιο, δεν υπάρχουν άδειες ασθένειας ή ρεπό, ούτε και δικαίωμα ένταξης στο ταμείο ανεργίας μετά την αποχώρηση του εργαζομένου. Τα βάουτσερ είναι δημοφιλή μεταξύ των εργοδοτών, αλλά οι επικριτές τους εκτιμούν πως αφήνουν μεγάλα περιθώρια εργασιακής εκμετάλλευσης.

Η Ισπανία, παρότι διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό –μετά τη Βρετανία– εργαζομένων σε καθεστώς ελαστικής εργασίας (20,3% του εργατικού δυναμικού), έθεσε τις νομοθετικές βάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ευνοώντας τις μόνιμες προσλήψεις νέων εργαζομένων και επιβάλλοντας την υπογραφή συμβάσεων ακόμη και για εποχιακούς εργαζομένους στον τουρισμό και στη γεωργία. Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι τα μέτρα περιόρισαν το ποσοστό ελαστικής εργασίας από 26,1% το 2021, στο 20,3% το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή