Ενταξη Ουκρανίας στην Ε.Ε.: Το Κίεβο πιέζει, οι Ευρωπαίοι διστάζουν

Ενταξη Ουκρανίας στην Ε.Ε.: Το Κίεβο πιέζει, οι Ευρωπαίοι διστάζουν

Ενόψει της ιστορικής συνόδου κορυφής Ε.Ε.- Ουκρανίας επί ουκρανικού εδάφους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντείνει τις κινήσεις «εκκαθάρισης» κατά της διαφθοράς προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα του θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός φαίνεται πως έχει σημάνει στο Κίεβο με την ανακοίνωση της επίσκεψης σχεδόν σύσσωμης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην ουκρανική πρωτεύουσα, στις 3 Φεβρουαρίου, στην οποία θα συμμετάσχουν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και επίτροποι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχοντας ήδη κηρύξει «ανένδοτο» κατά της διαφθοράς στη χώρα του, τώρα εντείνει τις κινήσεις «εκκαθάρισης» προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μάλιστα, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν έχει διόλου ολοκληρωθεί η εκστρατεία κατά της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι θα έρθει αντιμέτωπος με την απόλυση όποιος εκ των νέων αξιωματούχων που ορίζει δεν ανταποκρίνεται στις αυστηρές προδιαγραφές αντιδιαφθοράς όρισε η ουκρανική προεδρία μετά και τις τελευταίες απομακρύνσεις πολιτικών που φέρεται να έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα. Ορκίστηκε, δε, ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή για αδικήματα ή κακοδιαχείριση.

Παρότι ο ίδιος θεωρεί ότι προσώρας έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση των διεφθαρμένων αξιωματούχων της χώρας του, σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα. «Οσοι στο σύστημα δεν ανταποκρίνονται στις βασικές απαιτήσεις του κράτους και της κοινωνίας, δεν θα παραμένουν στις θέσεις τους».

Ενταξη Ουκρανίας στην Ε.Ε.: Το Κίεβο πιέζει, οι Ευρωπαίοι διστάζουν-1
©Associated Press

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει να εισαγάγει αλλαγές ως μέρος των προσπαθειών του να προχωρήσει σε ασυνήθιστα γρήγορες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι προετοιμάζουμε νέες μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία» είπε. «Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που από πολλές απόψεις θα αλλάξουν την κοινωνική, τη νομική και την πολιτική πραγματικότητα, καθιστώντας την πιο ανθρώπινη, πιο διαφανή και πιο αποτελεσματική».

Οπως, όμως, τονίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετέχει κεντρικά στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής, «χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ουκρανία. Δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια Ουκρανία όπως ήταν πριν από τον πόλεμο».

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δηλώνει ότι η χώρα του φιλοδοξεί εντός της διετίας να εξασφαλίσει την ένταξη στην Ε.Ε., ενόψει, ασφαλώς, της ιστορικής συνόδου Ευρώπης – Ουκρανίας επί του ουκρανικού εδάφους.

Ο Σμιχάλ, μάλιστα, είπε στο Politico πως ελπίζει η Ουκρανία να επιτύχει ένα «σημαντικό άλμα προς τα εμπρός» την Παρασκευή, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η συμφωνία για καθεστώς χωρίς βίζα για βιομηχανικά αγαθά, η αναστολή των τελωνειακών δασμών στις εξαγωγές της Ουκρανίας για ακόμα ένα έτος, ενώ  επιθυμεί «ενεργή πρόοδο» όσον αφορά την ένταξη στο σύστημα πληρωμών SEPA (ενιαίος χώρος πληρωμών σε ευρώ) και την ένταξη της Ουκρανίας στην περιοχή περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας της Ε.Ε. «Αναμένουμε πρόοδο και επιτάχυνση στην πορεία μας προς την υπογραφή αυτών των συμφωνιών», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι ουδείς Ευρωπαίος, σύμφωνα με το Politico, θεωρεί το σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Εξάλλου, κατά την προπαρασκευαστική επίσκεψη των Ευρωπαίων επιτρόπων στο Κίεβο, αυτό που πιθανώς έχει τεθεί ως κύριο καθήκον των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι η διαχείριση των προσδοκιών του Κιέβου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα.

Οι διστακτικοί και οι θερμοί υποστηρικτές

Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πέρυσι ότι μπορεί να περάσουν «δεκαετίες» μέχρι να ενταχθεί η Ουκρανία. Ακόμη και οι ηγέτες της Ε.Ε., που υποστήριξαν τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, στη σύνοδο κορυφής, τον περασμένο Ιούνιο, κατ’ ιδίαν παραδέχονται ότι η προοπτική της πραγματικής ένταξης της χώρας απέχει αρκετά χρόνια – και αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος που υποστήριξαν την ιδέα εξαρχής, σχολιάζει το Politico.

Στο ίδιο κλίμα είχε κινηθεί και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που είχε δηλώσει, στην ίδια σύνοδο, ότι η Ουκρανία «έχει πολύ δρόμο μπροστά της».

Οι στενοί σύμμαχοι της Ουκρανίας στην Ε.Ε., από την άλλη, όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη του Κιέβου, θεωρώντας τη χώρα δημοκρατία που αντιστέκεται σε έναν επιτιθέμενο.

Πολλοί από την παλιά φρουρά της Ε.Ε., όπως σχολιάζει το Politico, είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί, ωστόσο, καθώς η Ουκρανία -μια παγκόσμια αγροτική υπερδύναμη- θα μπορούσε να μειώσει τις δικές τους δυνάμεις και προνόμια.

Η Ουκρανία και η Πολωνία -με συνολικό πληθυσμό 80 εκατομμυρίων- θα μπορούσαν να συνεργαστούν εναντίον της «αντίπαλης» Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Κίεβο θα οδηγούσε σε υπερβολική εξάντληση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Ενταξη Ουκρανίας στην Ε.Ε.: Το Κίεβο πιέζει, οι Ευρωπαίοι διστάζουν-2
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, στις 19 Ιανουαρίου 2023. (©AP Photo/Efrem Lukatsky)

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ισχυρός συμβολισμός της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα σχετικά με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ εκμεταλλεύτηκε, την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο αυτό τον μήνα για να διαβεβαιώσει την Ουκρανία πως η ένταξή της στην Ε.Ε. θα είναι πραγματικότητα, λέγοντας στο ουκρανικό Rada (κοινοβούλιο) πως ονειρεύεται μια μέρα ένας Ουκρανός να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ουκρανία είναι η Ε.Ε., και η Ε.Ε. είναι η Ουκρανία» είχε πει Σαρλ Μισέλ.

Το βασικό ερώτημα για τους Ουκρανούς, σχολιάζει το Politico, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, θα είναι πόσο γρήγορα η ρητορική και οι υποσχέσεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Πηγή: Reuters, Guardian, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή