ΗΠΑ – Μασαχουσέτη: Προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα μειώνει την ποινή κρατουμένων-δωρητών οργάνων

ΗΠΑ – Μασαχουσέτη: Προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα μειώνει την ποινή κρατουμένων-δωρητών οργάνων

Το νέο προς έγκρισιν νομοσχέδιο, που στόχο έχει τη θέσπιση προγράμματος δωρεάς οργάνων εντός του σωφρονιστικού συστήματος της πολιτείας, έχει προταθεί από δύο νομοθέτες της πολιτείας – αμφότεροι Δημοκρατικοί

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κρατούμενοι στις φυλακές της Μασαχουσέτης ενδέχεται να έχουν σύντομα την επιλογή να μειώσουν τις ποινές τους με αντάλλαγμα τη δωρεά οργάνων ή μυελού των οστών, εάν τελικά ψηφιστεί νόμος στην αμερικανική πολιτεία.

Το νέο νομοσχέδιο, που στόχο έχει τη θέσπιση προγράμματος δωρεάς οργάνων εντός του σωφρονιστικού συστήματος της πολιτείας, έχει προταθεί από δύο νομοθέτες της πολιτείας – αμφότεροι Δημοκρατικοί.

Εάν ψηφιστεί, τότε το «πρόγραμμα θα επιτρέπει στους φυλακισμένους να κερδίσουν τουλάχιστον 60 και όχι περισσότερες από 365 ημέρες μείωση στη διάρκεια της ποινής που τους έχει επιβληθεί». Μαζί με το νέο πρόγραμμα, θα συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από πέντε μέλη που θα είναι υπεύθυνα για την επίβλεψη του προγράμματος. Η επιτροπή θα αποφασίσει επίσης για τα πρότυπα επιλεξιμότητας για τα έγκλειστα άτομα που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα και «την ποσότητα μυελού των οστών και οργάνων που δωρίζονται για να κερδίσει κάποιος τη μετατροπή της ποινής του».

Επί του παρόντος, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ επιτρέπει δωρεές οργάνων από κρατουμένους μόνον εάν ο αποδέκτης είναι μέλος της άμεσης οικογένειάς τους, αλλά πολλές πολιτειακές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Μασαχουσέτη, δεν έχουν πρόβλεψη για δωρεά οργάνων ή μυελού των οστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα κράτος, στο οποίο ισχύει η θανατική ποινή, δεν επιτρέπει τη δωρεά οργάνων από εκτελεσθέντες κρατουμένους, ακόμα κι αν ήταν εγγεγραμμένοι δωρητές οργάνων.

Σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing, υπάρχουν επί του παρόντος 104.413 άνθρωποι στις ΗΠΑ στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή