Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλοι μακράς εμβελείας στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλοι μακράς εμβελείας στο Κίεβο

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Ουκρανίας, ενώ οι Ρώσοι κερδίζουν βασανιστικά έδαφος στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αναμενόμενη παράδοση πυραύλων μακράς εμβελείας στο Κίεβο και τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ουκρανίας εντός της τρέχουσας εβδομάδας στην ουκρανική πρωτεύουσα, η Δύση ενισχύει τον εξοπλισμό και το ηθικό των αμυνομένων, καθώς η Ρωσία κερδίζει βασανιστικά έδαφος και κλιμακώνει τις επιθέσεις της στις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους δύο δισ. δολαρίων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και πύραυλοι GLSDB, ένα νέο οπλικό σύστημα σχεδιασμένο από την Boeing. Οι εν λόγω πύραυλοι έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των πυραύλων HIMARS που έχουν ήδη παραλάβει οι Ουκρανοί. Με αυτό το οπλικό σύστημα, όλες οι υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της ουκρανικής ενδοχώρας, αλλά και σημαντικό μέρος της χερσονήσου της Κριμαίας, θα βρεθούν στο στόχαστρο του ουκρανικού πυροβολικού. Αντιδρώντας στις δημοσιογραφικές αναφορές για το νέο πακέτο της αμερικανικής βοήθειας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «βαδίζουν κατευθείαν στην κλιμάκωση των εντάσεων και ανεβάζουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ανώτερο επίπεδο». Οι νέοι πύραυλοι, κατά τον Πεσκόφ, «θα απαιτήσουν πρόσθετες προσπάθειες από την πλευρά μας, αλλά δεν θα αλλάξουν τον ρου των γεγονότων».

Εξάλλου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα διεξαχθεί στο Κίεβο σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος θα πιστοποιήσει το «υψηλό επίπεδο συνεργασίας και προόδου» αναφορικά με το αίτημα της χώρας του για ένταξη στην Ενωση.

Ενόψει της συνόδου, η κυβέρνηση Ζελένσκι κλιμακώνει την εκστρατεία της εναντίον της διαφθοράς, επιδιώκοντας να θωρακιστεί έναντι των κατηγοριών για διασπάθιση της διεθνούς βοήθειας. Αίσθηση προκάλεσε η είδηση πως οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες κατά τη χθεσινή ημέρα στην κατοικία του Ιγκόρ Κολομοΐσκι, ενός εκ των ισχυρότερων ολιγαρχών της Ουκρανίας. Η υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε ότι εντόπισε καταχρήσεις άνω του ενός δισ. δολαρίων στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας και στα διυλιστήριά της, όπου ο ολιγάρχης διέθετε κατά το πρόσφατο παρελθόν πακέτα μετοχών. Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι έγινε γνωστός σε πανεθνική κλίμακα με το τηλεοπτικό του σόου στο ιδιωτικό κανάλι του Κολομοΐσκι.

Διώκεται για διαφθορά ο Ιγκόρ Κολομοΐσκι, από τους ισχυρότερους ολιγάρχες της Ουκρανίας και πρώην σπόνσορας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο κέντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας βρέθηκε χθες η τελευταία εναπομείνασα συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η New START. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη, μη επιτρέποντας τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων επί του εδάφους της. Απαντώντας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στην πραγματικότητα καταστρέψει το νομικό πλαίσιο ελέγχου των εξοπλισμών», προσέθεσε όμως ότι «η συνέχιση αυτής της συνθήκης είναι πολύ σημαντική» για τη χώρα του.

Εκτιμήσεις για τον πόλεμο

Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, τάχθηκε χθες υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «όταν τελειώσει ο πόλεμος». Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τους δυτικούς συμμάχους του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν εκτίμησε πως «ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρόκειται να χάσει» και ότι «ο χρόνος κυλάει προς όφελος της Ρωσίας», αμφισβητώντας την ικανότητα της Ουκρανίας να επιβιώσει ως κυρίαρχο κράτος. Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τον δικό του «ριζοσπαστικό ορθολογισμό» και ότι υπολογίζει πως οι Δυτικοί θα κουραστούν να ενισχύουν την Ουκρανία και θα συμφωνήσουν σε μια λύση ευνοϊκή για τη Ρωσία ύστερα από διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή