Φυσικό αέριο: Αγωγός για την απεξάρτηση από τη Μόσχα

Φυσικό αέριο: Αγωγός για την απεξάρτηση από τη Μόσχα

Την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Βουλγαρία με τη Σερβία, μεταφέροντας στα Βαλκάνια φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, εγκαινίασαν χθες οι πρόεδροι των δύο χωρών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Βουλγαρία με τη Σερβία, μεταφέροντας στα Βαλκάνια φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, εγκαινίασαν χθες οι πρόεδροι των δύο χωρών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Eνωση και σχεδιάστηκε με στόχο τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, σε μια περιοχή που μέχρι πρόσφατα εξαρτιόταν σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Το πρόγραμμα αυτό δίνει νέες ευκαιρίες στην περιοχή για αυθεντική διαφοροποίηση και ασφάλεια των προμηθειών», δήλωσε στην τελετή των εγκαινίων ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο, όπως δήλωσε, «είναι σημαντικό όχι μόνο για τη διαφοροποίηση των προμηθειών, αλλά και για τη διασφάλιση του ενεργειακού μέλλοντος των χωρών μας».

Οι δύο ηγέτες, όπως και ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στη Σερβία, Εμανουέλ Ζιοφρέ, ο οποίος επίσης παρέστη στην τελετή, τόνισαν και τη συμβολή του έργου στην προσπάθεια για απαλλαγή από τον άνθρακα και για μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι το νέο έργο αποτελεί ένα πρόσθετο βήμα προσέγγισης της Σερβίας με την Ε.Ε.

Μέλος της Ε.Ε., η Βουλγαρία μελετούσε το σχέδιο για τον νέο αγωγό από το 2012, ενώ η Σερβία, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ενωση, άρχισε την κατασκευή πριν από ένα χρόνο. Οι δύο χώρες φιλοδοξούν να έχουν ολοκληρώσει το έργο στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συνολικού μήκους 170 χιλιομέτρων, ο υπό κατασκευήν αγωγός θα συνδέει τη βουλγαρική πόλη Νόβι Ισκαρ με τη Νις, στη νότια Σερβία. Πρόκειται για προέκταση υπάρχοντος αγωγού, ο οποίος προορίζεται να μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο μέχρι την Ιταλία. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Σερβία θα αποκτήσει πρόσβαση και στα ελληνικά λιμάνια που εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Φυσικό αέριο: Αγωγός για την απεξάρτηση από τη Μόσχα-1
Συνολικού μήκους 170 χιλιομέτρων ο υπό κατασκευήν αγωγός, θα συνδέει τη βουλγαρική πόλη Νόβι Ισκαρ με τη Νις, στη νότια Σερβία. Για νέες ευκαιρίες στην περιοχή με στόχο την αυθεντική διαφοροποίηση και ασφάλεια των προμηθειών μίλησε στην τελετή των εγκαινίων ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ (δεξιά), ενώ ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση του έργου. [A.P. Photo/Valentina Petrova]

 

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα μειώσει περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. και των Βαλκανίων από τη Ρωσία.

Η κατάσταση σήμερα

Σήμερα, ο μοναδικός αγωγός αερίου που συνδέει τη Βουλγαρία με τη Σερβία μεταφέρει στη δεύτερη ρωσικό φυσικό αέριο, προερχόμενο από την Τουρκία και τον αγωγό TurkStream. Τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Βουλγαρία αποκλείστηκε από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Για να καλύψει τις ανάγκες της, άνοιξε νέα γραμμή σύνδεσης με την Ελλάδα, απ’ όπου προμηθεύεται αζερικό αέριο, ενώ έκλεισε συμφωνία και με την Τουρκία για την προμήθεια LNG.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 85,5 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου που σχεδιάστηκαν με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στη διεθνή αγορά αερίου τα μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη, όπως και οι χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ενωση το επόμενο διάστημα. Η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότησαν το έργο, προσφέροντας επιδότηση 49,5 εκατ. ευρώ και δάνειο 25 εκατ. Ο αγωγός αναμένεται να διοχετεύει 1,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση και θα είναι διπλής κατεύθυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή