Ουκρανία: Ταχεία οικονομική σύνδεση, αντί της πλήρους ένταξης, φέρεται να προωθεί η Ε.Ε.

Ουκρανία: Ταχεία οικονομική σύνδεση, αντί της πλήρους ένταξης, φέρεται να προωθεί η Ε.Ε.

Θα προσφερθούν στενότεροι οικονομικοί δεσμοί στο Κίεβο, αντί για ημερομηνία ένταξης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προωθήσει την οικονομική σύνδεση με την Ουκρανία ως εναλλακτική της ταχείας ένταξης της εμπόλεμης χώρας, που δεν φαίνεται εφικτή προς το παρόν.

Την Παρασκευή λαμβάνει χώρα στο Κίεβο η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ουκρανίας και οι προσδοκίες από ουκρανικής πλευράς είναι ιδιαιτέρως αυξημένες, όμως αδικαιολόγητα, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Οπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, μπορεί να μην είναι δυνατή η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. «εντός δύο ετών», όπως τη θέλει ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ωστόσο η οικονομική πτυχή της ένταξης μπορεί να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς με σκοπό την άμεση ανοικοδόμηση της χώρας και την ανόρθωση της ουκρανικής οικονομίας, η οποία το 2022 συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 30%.

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σειρά οικονομικών και ενεργειακών συμφωνιών με το Κίεβο ως ένα βήμα πριν από μια μελλοντική είσοδο στην εσωτερική αγορά, όταν υλοποιηθεί η ενσωμάτωση στην Ε.Ε. Η αναφορά αυτών των συμφώνων αποτελεί κεντρικό κομμάτι του προσχεδίου της δήλωσης της συνόδου κορυφής της Παρασκευής, κατά την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Αυτός ο οδικός χάρτης οικονομικής ενσωμάτωσης αντιπροσωπεύει μια σημαντική χειρονομία υποστήριξης της Ουκρανίας ενάντια στον εισβολέα, τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, αυτή η οικονομική και βιομηχανική δομή που προσφέρεται στο Κίεβο αποτελεί έναν πιο απτό ορίζοντα από την ταχεία ένταξη, η οποία είναι πολιτικά περίπλοκη και συναντά μεγάλη αντίθεση μεταξύ ορισμένων κρατών – μελών, τα οποία ζητούν να μη δώσουν στην Ουκρανία πολλές ελπίδες για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες υφαίνουν ένα πλέγμα οικονομικών και βιομηχανικών συμφώνων για να στηρίξουν την πρώην σοβιετική χώρα, να την ενισχύσουν, να βοηθήσουν στη διατήρηση της ουκρανικής οικονομίας και να καταστήσουν στενότερη τη σχέση της με το κοινοτικό κλαμπ, σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης της συνόδου Ε.Ε. – Ουκρανίας.

Η Ουκρανία λαμβάνει ήδη φυσικό αέριο από την Ευρώπη, και από την αρχή του πολέμου έχει συντονίσει το ηλεκτρικό δίκτυό της με το ευρωπαϊκό – μαζί με τη Μολδαβία. Τώρα τίθεται θέμα αύξησης, βήμα προς βήμα, της πλήρους ένταξης στο ηλεκτρικό δίκτυο, στις τηλεπικοινωνίες (με συμφωνίες περιαγωγής), αλλά και σε βιομηχανικά θέματα.

Η Ουκρανία θα μπορούσε έτσι να γίνει, de facto, ο 28ος εταίρος χωρίς να ενταχθεί επισήμως στην Ε.Ε., επισημαίνει η εφημερίδα El Pais 24 ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Πηγή: El Pais

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT