Βρετανία: 100 ημέρες για τον Σούνακ στην πρωθυπουργία… με απεργίες και παραιτήσεις

Βρετανία: 100 ημέρες για τον Σούνακ στην πρωθυπουργία… με απεργίες και παραιτήσεις

Αλλεπάλληλες απεργίες, δημοσκοπήσεις και παραιτήσεις υπουργών «θολώνουν» το παρόν, αλλά και το μέλλον του Ρίσι Σούνακ στην εξουσία.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό ημέρες συμπληρώνει σήμερα ο Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ να κάνουν μια αναδρομή στα μεγάλα γεγονότα αυτών των 100 ημερών στην προσπάθειά τους να προβλέψουν όσα -δύσκολα, όπως φαίνεται- έπονται για τον ίδιο τον Σούνακ και τους κυβερνώντες Τόρις.

Η «επέτειος» της συμπλήρωσης 100 ημερών στην πρωθυπουργία, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα αποτελούσε είδηση. Με δεδομένο ωστόσο το προηγούμενο της «ολιγοήμερης» θητείας της Λιζ Τρας (που δεν συμπλήρωσε ούτε καν 50 ημέρες στο ίδιο πόστο), οι 100 ημέρες του Σούνακ γίνονται πια θέμα άξιο σχολιασμού.  

Μέσα σε αυτές τις 100 ημέρες, ωστόσο, στη Βρετανία έχουν γίνει πολλά:

  • Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά 21,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ.
  • Ο ίδιος ο Σούνακ τιμωρήθηκε με πρόστιμο επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας ενώ οδηγούσε.
  • Δύο υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ είδαν την πόρτα της εξόδου: ο Γκάβιν Γουίλιαμσον που οδηγήθηκε σε παραίτηση (με την κατηγορία ότι είχε στο παρελθόν κάνει μπούλινγκ σε συνεργάτες του) και ο Ναντίμ Ζαχάουι που αποπέμφθηκε (επειδή παρέβη τον υπουργικό κώδικα όταν δεν αποκάλυψε πως είχε βρεθεί στο στόχαστρο έρευνας λόγω παράλειψης στη φορολογική του δήλωση).
  • Αλλο ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Ντόμινικ Ράαμπ, δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί καθώς έχει και εκείνος βρεθεί στο στόχαστρο καταγγελιών για μπούλινγκ που φέρεται να άσκησε σε δημοσίους υπαλλήλους.
  • Τουλάχιστον 8.806 παράτυποι μετανάστες πέρασαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη.  
  • Στη χώρα σημειώθηκαν 41 ημέρες απεργιών, με τους εργαζόμενους στην πλειονότητα των περιπτώσεων να διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις.

Οσο για το μέλλον, εκείνο διαγράφεται δύσβατο και αμφίβολο για τον Ρίσι Σούνακ. Επτά στους δέκα ψηφοφόρους θεωρούν ότι δεν θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός έπειτα από τις επόμενες εκλογές, που κανονικά είναι προγραμματισμένες για το 2024.

Με πληροφορίες από Sky News, Politico, the Times 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή