Για ψυχολογικό πόλεμο κατηγορεί τη Δύση η Τουρκία

Για ψυχολογικό πόλεμο κατηγορεί τη Δύση η Τουρκία

Δυτικές χώρες έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της Τουρκίας με πρόσχημα τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών και στόχο να πληγεί ο τουρισμός, υποστηρίζει η Αγκυρα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές δυτικές χώρες έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της Τουρκίας με πρόσχημα τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών και πραγματικό στόχο να πληγεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας. Τη σοβαρή αυτή καταγγελία, που γίνεται ακόμη σοβαρότερη καθώς υπονοεί συνειδητή απόπειρα πολιτικής φθοράς του Ταγίπ Ερντογάν λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, διατύπωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ενας πολιτικός που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο της χώρας και είναι γνωστός για τη συχνή προσφυγή του σε αντιδυτική ρητορική. «Τη στιγμή που διακηρύσσουμε τον στόχο μας για 60 εκατ. τουρίστες, ύστερα από μια χρονιά όπου 51,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα με αποτέλεσμα να υπάρξει εισροή συναλλάγματος 46 δισ. δολ., αυτοί (οι Δυτικοί) βρίσκονται ένα βήμα από την εξαπόλυση ενός νέου ψυχολογικού πολέμου εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Σοϊλού.

Αφορμή για τις καταγγελίες του Τούρκου αξιωματούχου στάθηκε η απόφαση της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και άλλων δυτικών χωρών να κλείσουν τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα. Δικαιολογώντας την απόφαση του Βερολίνου, η γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα επικαλέστηκε τον κίνδυνο επιθέσεων εκδίκησης για τις πρόσφατες, αντιμουσουλμανικές διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία και Δανία) όπου ακροδεξιοί έκαψαν αντίγραφα του Κορανίου. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία, συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή στους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται αυτή την εποχή την Τουρκία. Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές εννέα χωρών που έκλεισαν τα προξενεία τους σε διαβήματα διαμαρτυρίας.

Την ανησυχία των δυτικών πρωτευουσών τροφοδότησε η φονική βομβιστική επίθεση του Νοεμβρίου στην κεντρική οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκονται τα προξενεία αρκετών χωρών.

Η Νορβηγία απαγόρευσε αντιμουσουλμανική διαδήλωση στο Οσλο ύστερα από έντονη διαμαρτυρία του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ρόλο καταλύτη στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και αρκετών δυτικών χωρών έπαιξε η άδεια που έδωσαν οι σουηδικές αρχές για την πραγματοποίηση αντιμουσουλμανικής διαδήλωσης μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ο ακροδεξιός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου. Σε απάντηση, ο Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε τις διαβουλεύσεις της χώρας του με τη Σουηδία και τη Φινλανδία που αποσκοπούσαν στην άρση του τουρκικού βέτο αναφορικά με την αίτηση των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να δεχθεί την ένταξη μόνο της Φινλανδίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά χθες για λογαριασμό της φινλανδικής εφημερίδας Ilta-Sanomat, το 53% των Φινλανδών βλέπει με καλό μάτι την προοπτική αυτή, δηλαδή να ενταχθεί η χώρα τους στο ΝΑΤΟ χωρίς να περιμένει τη Σουηδία. Ωστόσο η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν και ο Σουηδός ομόλογός τους Ουλφ Κρίστερσον δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Στοκχόλμη ότι εμμένουν στην ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών. Η Τουρκία επικαλείται κατά κύριο λόγο την άρνηση της σουηδικής κυβέρνησης να απελάσει μαζικά Κούρδους ακτιβιστές (κατά την Αγκυρα «τρομοκράτες»). Σε μια εμφανή προσπάθεια λείανσης των τουρκικών αιτιάσεων, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα καταστήσει αυστηρότερη την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δίωξη όποιων καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ακόμη και με την απλή συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας, συνδράμουν οργανώσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές.

Στο κλίμα της έντασης ήρθε να προστεθεί η προγραμματισμένη για σήμερα αντιμουσουλμανική διαδήλωση στο Οσλο, με τη νορβηγική εφημερίδα VG να αναφέρει ότι η οργάνωση «Σταματήστε τον εξισλαμισμό της Νορβηγίας» ετοιμάζεται να κάψει αντίγραφο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία, κατά το προηγούμενο της Στοκχόλμης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον πρεσβευτή της Νορβηγίας και του ζήτησε να απαγορευτεί η εν λόγω διαδήλωση ως «έγκλημα μίσους». Aργότερα, η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευσή της, επικαλούμενη πληροφορίες για επεισόδια που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Επιστολή γερουσιαστών

Να συνδεθεί η ενδεχόμενη παράδοση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την άρση του τουρκικού βέτο αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές που υπογράφουν επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν. Την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της επιστολής είχαν η Δημοκρατική γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, από το Νιου Χάμσαϊρ και ο Ρεπουμπλικανός συνάδελφός της Τομ Τίλις, από τη Βόρεια Καρολίνα. Μέχρι χθες το βράδυ συνεχιζόταν η συγκέντρωση υπογραφών από γερουσιαστές και των δύο κομμάτων. Στην επιστολή τονίζεται η σημασία της απρόσκοπτης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τη στιγμή που συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επισημαίνεται: «Το Κογκρέσο δεν μπορεί να εξετάσει τη μελλοντική υποστήριξη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης F-16, έως ότου η Τουρκία ολοκληρώσει την επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης». Από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ, μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν τα έχουν ακόμη επικυρώσει. Το ουγγρικό Κοινοβούλιο αναμένεται να το πράξει εντός Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή