Ρεπουμπλικανοί: Η Νίκι Χέλεϊ υποψήφια για το χρίσμα

Ρεπουμπλικανοί: Η Νίκι Χέλεϊ υποψήφια για το χρίσμα

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους πολλοί Ρεπουμπλικανοί για τη διεκδίκηση της προεδρίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νίκι Χέλεϊ φαίνεται πως αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές που θα λάβουν χώρα το 2024, απόφαση την οποία θα ανακοινώσει πιθανότατα στις 15 Φεβρουαρίου. Η Χέλεϊ, η οποία είχε υπάρξει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη την περίοδο της κυβέρνησης Τραμπ, θα γίνει έτσι η πρώτη που θα ανταγωνιστεί επισήμως τον τέως πρόεδρο για το αξίωμα.

Παράλληλα, κι ενώ οι φήμες φουντώνουν, κανένας από τους πιθανούς διαδόχους δεν έχει τολμήσει να κάνει επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας. Φοβούμενοι πως μπορεί να «κάψουν» το όνομά τους μέσα σε έναν ορυμαγδό συζητήσεων, αποκαλύψεων και αλληλοδιαδεχόμενων υποψηφίων, ορισμένοι από τους πιο ηχηρούς υποψηφίους, όπως ο Ρον ντε Σάντις, κρατούν προσώρας τα χαρτιά τους κλειστά. Πιθανώς ελπίζουν πως κάποιο από τα εκκρεμούντα δικαστήρια του Τραμπ θα τον καταδικάσει.

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με κοντινό της πρόσωπο, η Χέλεϊ θα σπάσει πρώτη αυτή τη στρατηγική σιωπή. Την επιθυμία να συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αυτή την εβδομάδα ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, δήλωσε πως σκέφτεται «πολύ σοβαρά» να θέσει κι εκείνος υποψηφιότητα.

Διάδοχοι του Τραμπ

Η διαδοχή του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι εύκολη για κανέναν υποψήφιο, ωστόσο η δημοτικότητα του νυν επικεφαλής του κόμματος έχει μειωθεί αρκετά ιδίως ύστερα από τη μικρότερη από την αναμενόμενη επιτυχία του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο. Οι προσωπικοί υποστηρικτές του Τραμπ έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί. «Εντός του κόμματος υπάρχει μία γραμμή κατά του Τραμπ, που έχει την ίδια δύναμη με τη γραμμή υπέρ του Τραμπ. Και στη δεύτερη γραμμή δεν βρίσκεται κανείς πέρα από τον ίδιο», σχολίασε ο Χόγκαν.

Πολλοί από τους διεκδικητές του χρίσματος δεν χρεώνουν τόσο κακές πολιτικές στον Τραμπ όσο φοβούνται ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί θα ηττηθεί ξανά από τον Τζο Μπάιντεν εάν ο τρέχων πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2024.

Αλλα ονόματα που αναμένεται να πάρουν μέρος στην κούρσα διαδοχής είναι ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, ο οποίος παρουσιάζεται και ως ο επικρατέστερος για τη νίκη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και παλαιότερα διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, καθώς και ο τέως αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT