Περού: Απτόητο από τις ταραχές, το Κογκρέσο απορρίπτει ξανά τις πρόωρες εκλογές

Περού: Απτόητο από τις ταραχές, το Κογκρέσο απορρίπτει ξανά τις πρόωρες εκλογές

Πρόκειται για την τέταρτη απόρριψη του σχεδίου να γίνει φέτος η διαδικασία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περουβιανό κοινοβούλιο απέρριψε την Πέμπτη ακόμη μια πρόταση η οποία προέβλεπε να διεξαχθούν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στα τέλη του τρέχοντος έτους και ταυτόχρονα δημοψήφισμα για να σχηματιστεί Συντακτική Συνέλευση ώστε να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση και να κοπάσει το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων που διαρκεί σχεδόν δυο μήνες στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Το σχέδιο νόμου για τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές και η λαϊκή διαβούλευση φέτος, που κατατέθηκε από το κόμμα Perú Libre («Ελεύθερο Περού», αριστερά), καταψηφίστηκε από 75 μέλη του Κογκρέσου. 48 το υπερψήφισαν και δύο απείχαν.

«Η αναθεώρηση δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (…) κατά συνέπεια το σχέδιο νόμου δεν εγκρίνεται», συνόψισε ο Χοσέ Γουίλιαμς, ο πρόεδρος του Κογκρέσου, μετά το πέρας των εργασιών που διήρκεσαν λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Μετά την απόρριψη του τέταρτου κατά σειρά νομοσχεδίου για να οργανωθούν οι εκλογές φέτος, ο Χάιμε Κίτο, ο εισηγητής της πρότασης, δήλωσε πως «το Κογκρέσο πρέπει να κλείσει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραιτηθεί η (πρόεδρος της χώρας) Ντίνα Μπολουάρτε».

Ο κ. Κίτο αναφερόταν στο κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών που κατέβηκαν, για ακόμη μια αφορά, στους δρόμους της πρωτεύουσας του Περού την Πέμπτη.

Οι συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούν να παρατηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, απαξιωμένο για την κοινή γνώμη, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση.

Προχθές Τετάρτη, το κοινοβούλιο απέρριπτε την τρίτη κατά σειρά πρόταση για να γίνουν συντομότερα οι εκλογές που το ίδιο είχε εγκρίνει να επισπευστούν και να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2024, αντί για το 2026 που προβλέπονταν κανονικά.

Η προεδρία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του σώματος και έκανε γνωστό πως κατέθεσε «αμέσως» νέα πρόταση για να διεξαχθούν οι εκλογές φέτος.

Η βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα της Λατινικής Αμερικής ξέσπασε μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση την 7η Δεκεμβρίου του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα», ανακοινώνοντας πως θα διέλυε το Κογκρέσο, καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από την εξουσία. Τον διαδέχθηκε η ως τότε αντιπρόεδρος του κυρία Μπολουάρτε, την οποία οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν «προδότρια».

Στις μαζικές κινητοποιήσεις και στις ταραχές έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή