Κύπρος: Στις κάλπες την Κυριακή για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας

Κύπρος: Στις κάλπες την Κυριακή για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας

Τρεις οι βασικοί υποψήφιοι, επικρατέστερος ο Νίκος Χριστοδουλίδης

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους αλλά χωρίς τις ακρότητες του παρελθόντος κλείνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η προεκλογική περίοδος για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, που θα κρίνουν την Κυριακή αν θα εκλεγεί αμέσως ο νέος πρόεδρος στη χώρα για να σχηματίσει κυβέρνηση ή θα πρέπει να περιμένουμε ως την επόμενη Κυριακή, στις 12 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη του διαδόχου του Νίκου Αναστασιάδη.

Τη θέση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας διεκδικούν ούτε λίγο ούτε πολύ 14 υποψήφιοι, ωστόσο τρεις είναι οι κύριοι διεκδικητές της προεδρίας: Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, ο εκλεκτός της αριστερής αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ), Ανδρέας Μαυρογιάννης, και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ αλλά υποστηριζόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που φέρεται και ως ο επικρατέστερος.

Τους τρεις κύριους υποψηφίους συνδέει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, ότι όλοι τους έχουν χρηματίσει στενοί συνεργάτες του επί δεκαετία προέδρου κ. Αναστασιάδη. Ο Νίκος Αναστασιάδης, που επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2013 και του 2018 και δεν έχει δυνατότητα τρίτης θητείας, είχε ως δεξί του χέρι στον ΔΗΣΥ τον κ. Νεοφύτου, κυβερνητικό εκπρόσωπο αρχικά και κατόπιν υπουργό Εξωτερικών τον κ. Χριστοδουλίδη, και βασικό διαπραγματευτή για το Κυπριακό τον κ. Μαυρογιάννη.

Στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στην Κύπρο, σαφές προβάδισμα φέρεται να διατηρεί ο κ. Χριστοδουλίδης, ως νέα παρουσία που δεν δεσμεύεται από τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει την Κυπριακή Δημοκρατία αφότου αποχώρησε από την προεδρία ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ανέλαβε πρώτα ο Δημήτρης Χριστόφιας του ΑΚΕΛ το 2008 και μετά ο νυν πρόεδρος.

Κύπρος: Στις κάλπες την Κυριακή για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας-1
Προεκλογική αφίσα του υποψήφιου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Κύπρο (φωτ.: Reuters).

Στον β’ γύρο – αφού θεωρείται απίθανο ο κ. Χριστοδουλίδης να πιάσει στον α’ γύρο το απαραίτητο ποσοστό του 50% +1 – αναμένεται να βρεθεί ένας εκ των δύο άλλων συνδιεκδικητών με σχεδόν ίσες πιθανότητες, αλλά η δεύτερη θέση θα παίξει τεράστιο ρόλο τόσο για την εβδομάδα πριν τον επαναληπτικό γύρο της 12ης Φεβρουαρίου όσο και για το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο της Κύπρου.

Σαφή παράσταση νίκης έχει ο κ. Χριστοδουλίδης, με το 50% περίπου των πολιτών στις δημοσκοπήσεις να αναμένουν ότι εκείνος θα διαδεχθεί τον κ. Αναστασιάδη, ενώ σε κάθε σενάριο, είτε απέναντι στον κ. Νεοφύτου είτε απέναντι στον κ. Μαυρογιάννη, ο τέως υπουργός Εξωτερικών φέρεται ως ο επικρατέστερος στον β’ γύρο.

Η θέση του προέδρου

Σαφή θέση, παρά το αξίωμά του να προεδρεύει για όλους τους Κυπρίους, έλαβε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας αφενός το προφανές, ότι θα στηρίξει τον νυν πρόεδρο του κόμματος στο οποίο πέρασε την ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης το 2013, αφετέρου δηλώνοντας το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο ΡΙΚ ότι το γεγονός ότι υπάρχουν δύο υποψηφιότητες προερχόμενες από τον ΔΗΣΥ οφείλεται σε «φιλοδοξίες που δεν επέτρεψαν να επικρατήσει η λογική».

Κύπρος: Στις κάλπες την Κυριακή για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας-2
Με σύνθημα «ο Αβέρωφ μπορεί», είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου (φωτ. Reuters).

Εκτιμάται από τις έρευνες ότι έως και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ θα στηρίξουν την Κυριακή τον κ. Χριστοδουλίδη αντί για τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος.

Υποψήφιοι όμως είναι άλλοι 11 Κύπριοι πολίτες, που έχουν προσθέσει το δικό τους χρώμα στην προεκλογική εκστρατεία. Όλοι οι υποψήφιοι θα είναι σε ένα, ενιαίο ψηφοδέλτιο για να επιλέξει κάθε πολίτης ποιον προτιμά.

Κατά γενική ομολογία τα πολυάριθμα τηλεοπτικά ντιμπέιτ δεν κατέστησαν ουσιαστικά σοφότερους τους τηλεθεατές-ψηφοφόρους, με τους υποψηφίους να παίζουν περισσότερο… άμυνα, καθώς σε λίγες μόνο περιπτώσεις προσπάθησαν να αναδείξουν τις διαφορές του ενός από τον άλλον σε ιδεολογικό και πρακτικό επίπεδο.

Άλλωστε και οι τρεις κύριοι υποψήφιοι έχουν σχεδόν την ίδια κατεύθυνση ως προς το εθνικό θέμα, στηρίζοντας πάντα τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για την επίλυση του Κυπριακού, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, όπως ο Γιώργος Κολοκασίδης που τάσσεται υπέρ μιας πιο μαξιμαλιστικής πρότασης, αλλά δεν συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 4% ο καθένας βάσει των ερευνών.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής θα συνεχιστούν οι αντιπαραθέσεις, συχνά σε προσωπικό επίπεδο, ενώ φέτος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τεράστιο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, με συνεντεύξεις των υποψηφίων ακόμη και σε ερασιτέχνες χρήστες του YouTube.

Κύπρος: Στις κάλπες την Κυριακή για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας-3
Στο επιτελείο του ΑΚΕΛ αισιοδοξούν ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα περάσει στον β’ γύρο (φωτ.: Reuters).

Το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, καθώς και ανήμερα την Κυριακή απαγορεύεται η μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Επίσης απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, η ρίψη φυλλαδίων, η ανάρτηση πανό ή η αναγραφή συνθημάτων σχετικά με τις εκλογές.

Όπως πάντα στην Κύπρο, οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί, διακόπτεται στις 12 για να έχουν μία ώρα διάλειμμα οι εφορευτικές επιτροπές, και η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στη 1 μ.μ. για να ολοκληρωθεί στις 6 μ.μ., όταν και αναμένονται τα πρώτα exit polls. Ξεκάθαρη εικόνα βάσει αποτελεσμάτων αναμένεται περί τις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών και της Αστυνομίας Κύπρου, η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί κατά τα ειωθότα στο κλειστό γήπεδο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», στη Λευκωσία, το βράδυ της Κυριακής ή την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στην πιθανότατη περίπτωση που θα χρειαστεί και β’ γύρος.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, ΡΙΚ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή