Εντοπίστηκε Ιταλός μαφιόζος να φτιάχνει πίτσες στη Γαλλία – Τον αναζητούσαν 17 χρόνια

Εντοπίστηκε Ιταλός μαφιόζος να φτιάχνει πίτσες στη Γαλλία – Τον αναζητούσαν 17 χρόνια

Ο 63χρονος Εντγκάρντο Γκρέκο είναι καταδικασμένος δολοφόνος και ύποπτος για συμμετοχή στη διαβόητη Ndrangheta

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kαταδικασμένος δολοφόνος που πιστεύεται ότι ανήκει σε μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις της ιταλικής μαφίας εντοπίστηκε να εργάζεται ως σεφ με ειδίκευση στην πίτσα και συνελήφθη έπειτα από σχεδόν 17 χρόνια όπου ανεζητείτο.

Ο 63χρονος Εντγκάρντο Γκρέκο είναι ύποπτος για συμμετοχή στη διαβόητη Ndrangheta, οργάνωση μαφίας στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία. Η Ιντερπόλ ανέφερε ότι συνελήφθη την Πέμπτη στη γαλλική πόλη Σεντ Ετιέν, όπου κάποια στιγμή διηύθυνε ένα ιταλικό εστιατόριο με ψευδώνυμο, σύμφωνα με τους Γάλλους εισαγγελείς.

Ο Γκρέκο, που περιγράφεται ως «επικίνδυνος φυγάς», καταζητείται στην Ιταλία για να εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Στέφανο και του Τζουζέπε Μπαρτολομέο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ιντερπόλ.

Κατηγορήθηκε επίσης εκεί για την απόπειρα δολοφονίας του Εμιλιάνο Μοσκιάρο «ως μέρος ενός πολέμου της μαφίας μεταξύ των συμμοριών Pino Sena και Perna Pranno που σημάδεψε τις αρχές της δεκαετίας του 1990».

Οι αδερφοί Μπαρτολομέο ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου με σιδερένιους λοστούς σε μια αποθήκη ψαριών τον Ιανουάριο του 1991, ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία. Τα σώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ και πιστεύεται ότι είχαν διαλυθεί σε οξύ. Αντίπαλες ομάδες είχαν διατάξει τη δολοφονία τους, επειδή, σύμφωνα με τους αρχηγούς συμμοριών, τα αδέρφια προσπαθούσαν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους παρεμβαίνοντας σε εκείνες άλλων οικογενειών.

Στο Σεν-Ετιέν τον Ιούνιο του 2021, ο Γκρέκο έγινε ιδιοκτήτης ενός ιταλικού εστιατορίου με το όνομα Caffe Rossini Ristorante, το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, ανέφεραν οι Γάλλοι εισαγγελείς. Σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, χρησιμοποιούσε το όνομα Πάολο Ντιμίτριο, ενώ εργάστηκε επίσης σε άλλα ιταλικά εστιατόρια της πόλης.

Ο λογαριασμός στο Facebook του Caffe Rossini Ristorante, το οποίο φαίνεται να έχει κλείσει, έδειξε ότι ο τοπικός Τύπος είχε καλύψει το άνοιγμά του το 2021. «Ο Πάολο Ντιμίτριο ανοίγει το εστιατόριο των ονείρων του», ανέφερε ο τίτλος του άρθρου στην τοπική εφημερίδα Le Progres. Ο Γκρέκο δούλευε επίσης τα βράδια σε μια πιτσαρία με το ψεύτικο όνομά του, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά τη σύλληψή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, εμφανίστηκε ενώπιον ανακριτή στη Λυών, ο οποίος του κοινοποίησε επισήμως το ένταλμα σύλληψης της Ιταλίας, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση.

Το έργο Cooperation Against Ndrangheta που διευθύνεται από την Ιντερπόλ, το οποίο διευκολύνει την αστυνομική συνεργασία μεταξύ των 195 κρατών-μελών της, βοήθησε στη σύλληψη του Γκρέκο.

Ενώ ήταν ακόμη στην Ιταλία, ο Γκρέκο κατάφερε να αποφύγει τη φυλακή αφού προσκόμισε πλαστά έγγραφα που πιστοποιούσαν ψεύτικη ασθένεια, η θεραπεία για την οποία υποτίθεται ότι σήμαινε ότι δεν μπορούσε να κρατηθεί.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, φέρεται να είπε ότι οι συλλήψεις αποδεικνύουν τη δέσμευση της χώρας του στην «καταπολέμηση κάθε μορφής οργανωμένου εγκλήματος και τον εντοπισμό επικίνδυνων φυγόδικων».

Η δολοφονία των αδερφών Μπαρτολομέο σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για την Ndrangheta. Πολλά αφεντικά της μαφίας της Καλαβρίας έγιναν πληροφοριοδότες και βοήθησαν τις αρχές να συλλάβουν δεκάδες συμπολίτες τους. «Οι φατρίες της Ndrangheta χαρακτηρίζονται από βαθιές σχέσεις αίματος, ένα χαρακτηριστικό που κάποτε έκανε αυτή την οργάνωση ουσιαστικά αδιαπέραστη. Αλλά πλέον πολλά από αυτά τα αδέρφια, ανίψια και παιδιά των αφεντικών αποφάσισαν να παρουσιαστούν ως μάρτυρες εναντίον των δικών τους συγγενών».

Η Ndrangheta θεωρείται η πιο εκτεταμένη και ισχυρή ομάδα μαφίας της Ιταλίας, είπε η Ιντερπόλ, η οποία δρα σε όλο τον κόσμο και έχει ισχυρούς δεσμούς με το εμπόριο κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική.

Η σύλληψη του Γκρέκο έγινε μία εβδομάδα αφότου η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα κύκλωμα της Ndrangheta που κυριαρχούσε σε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Καλαβρίας και κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούσαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Πενήντα έξι άνθρωποι, πολλοί ήδη στη φυλακή, τέθηκαν υπό έρευνα για μια σειρά εγκλημάτων, όπως συνωμοσία, εκβιασμό, απαγωγή, δωροδοκία και κατοχή όπλων που σχετίζεται με τη μαφία, ανέφεραν η αστυνομία και οι εισαγγελείς.

Τον περασμένο μήνα, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ένα από τα πιο διαβόητα αφεντικά της σικελικής μαφίας Cosa Nostra, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί για 30 χρόνια. Ο 60χρονος συνελήφθη έπειτα από επίσκεψη σε κλινική στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, όπου είχε νοσηλευτεί.

Πηγή: Guardian, AFP, Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή