Ε.Ε.: Νέα πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του «σκοτεινού λόμπινγκ» των BigTech

Ε.Ε.: Νέα πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του «σκοτεινού λόμπινγκ» των BigTech

Πρόκειται για τον ιστότοπο lobbyleaks.eu, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε πρόσωπα που απαρτίζουν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να παραθέτουν ανώνυμα πληροφορίες που σχετίζονται με ανάρμοστες πρακτικές λόμπινγκ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισηγήθηκε και στήριξε τη δημιουργία ενός νέου ιστότοπου στον οποίο θα αναφέρονται ανεπιθύμητες δραστηριότητες «σκοτεινού λόμπινγκ» που συνδέονται με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – τις λεγόμενες Big Tech – καθώς και από ομάδες άλλων συμφερόντων.

Πρόκειται για τον ιστότοπο lobbyleaks.eu, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε όσους εργάζονται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να δίνουν ανώνυμα πληροφορίες που σχετίζονται με αθέμιτες πρακτικές λόμπινγκ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, η εν λόγω πλατφόρμα αποτελεί γερμανική πρωτοβουλία, ενώ οι πληροφορίες που θα κατατίθενται σε αυτή θα ερευνώνται από την ΜΚΟ LobbyControl και από την Corporate Europe Observatory, η οποία έχει έδρα τις Βρυξέλλες και αρμοδιότητα την παρακολούθηση και διερεύνηση κάθε απόπειρας επιρροής οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωτοβουλία αυτή έλαβε την υποστήριξη τεσσάρων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ολλανδού Σοσιαλδημοκράτη Πολ Τανγκ, του Γάλλου Μάνον Ομπρί, ο οποίος προέρχεται από την Αριστερά, του Γερμανού Ντάνιελ Φρεντ από τους Πράσινους και του Ούγγρου Κάταλιν Τσεχ από την ομάδα των Φιλελεύθερων.

«Το σκοτεινό λόμπινγκ, απειλή για την ίδια την Δημοκρατία»

Ο Πολ Τανγκ – εισηγητής της πρωτοβουλίας – αναφέρει πως «η χειραγώγηση από “σκοτεινά δίκτυα” λόμπινγκ δεν απειλεί μόνο τη διαδικασία νομοθέτησης, αλλά ευρύτερα την ίδια τη δημοκρατία».

Ο Τανγκ – ενεργός σε αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ σχετικά με τη λειτουργία των Big Tech – έχει στο παρελθόν ασχοληθεί και με περιπτώσεις πολιτικών που ασκούν «λόμπινγκ» για λογαριασμό οργανισμών που ενώ υποστηρίζουν πως αντιπροσωπεύουν μικρές και μεσαίες εταιρείες, στην πραγματικότητα χρηματοδοτούνται από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Από την πλευρά του ο Φρεντ, σε δήλωση του στο Politico, υποστηρίζει πως η πλατφόρμα αυτή αποτελεί ένα «εργαλείο» στα χέρια των μελών του Ευρωκοινοβουλίου που έρχονται αντιμέτωπα με ανεπιθύμητες πρακτικές λόμπινγκ. Ενώ σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περαιτέρω θεσμική ενίσχυση ως προς το ζήτημα του λόμπινγκ.

Κι όλα αυτά αναδύονται σε μια περίοδο όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας εξαιτίας του Qatargate, ενός σκανδάλου που επανέφερε την ανάγκη ενίσχυσης των κανόνων διαφάνειας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα του Politico, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα έχει πρόθεση να «μπλοκάρει» τη δυνατότητα οι Ευρωβουλευτές να συμμετέχουν σε διαδικασίες λόμπινγκ για δύο χρόνια αφότου έχει λήξει η θητεία τους και ταυτόχρονα να αναγκάσει οποινδήποτε εισέρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Στρασβούργο να λογοδοτεί αναφορικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων του.

Με πληροφορίες από το Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή