Κατασκοπευτικό θρίλερ: Ένα αερόστατο ανέβαλε το ταξίδι Μπλίνκεν στην Κίνα

Κατασκοπευτικό θρίλερ: Ένα αερόστατο ανέβαλε το ταξίδι Μπλίνκεν στην Κίνα

Οι Κινέζοι, πάντως, διατείνονται ότι έχει «κυρίως μετεωρολογική αποστολή»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Κατασκοπευτικό θρίλερ: Ένα αερόστατο ανέβαλε το ταξίδι Μπλίνκεν στην Κίνα-1

Η χρονική συγκυρία περιπλέκει την κατάσταση, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμενόταν να ταξιδέψει στο Πεκίνο ο Μπλίνκεν και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ήταν ο ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται την Κίνα, αν τελικά υλοποιούσε τα αρχικά σχέδιά του. «Η κινεζική πλευρά ζητάει συγγνώμη για την είσοδο του αερόστατου στον αμερικανικό εναέριο χώρο», ανέφερε η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, που απέδωσε το συμβάν σε «ανωτέρα βία» (force majeure). Τα κατασκοπευτικά αερόστατα διαθέτουν συνήθως ένα κομμάτι εξοπλισμού, π.χ. μια κάμερα που έχει εγκατασταθεί σε ένα αερόστατο και μεταφέρεται με τα ρεύματα του αέρα. Ο εξοπλισμός ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει ραντάρ και να κινείται με ηλιακή ενέργεια. Συνήθως, τέτοιου είδους αερόστατα ίπτανται σε ύψος 24.000-37.000 μέτρα, πολύ ψηλότερα από ό,τι τα αεροπλάνα, τα οποία δεν ξεπερνούν τις 12.000 μέτρα.

Οι ειδικοί θεωρούν αδύνατο να μην περίμεναν οι Κινέζοι ότι το αερόστατο θα εντοπιστεί και μάλλον αυτός ήταν ο στόχος τους: να φέρουν τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση και αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν και κάποιες πληροφορίες ακόμη καλύτερα. Πάντως, συγκριτικά με άλλα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους το Πεκίνο και ο κινεζικός στρατός, η αξία του κατασκοπευτικού αερόστατου στη συγκέντρωση απόρρητου υλικού είναι μάλλον περιορισμένη. Οι κατασκοπευτικοί και στρατιωτικοί δορυφόροι είναι πολύ σημαντικότεροι και αποτελεσματικότεροι στην παρακολούθηση των ΗΠΑ, σχολίαζαν ειδικοί.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι επεκτείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στις Φιλιππίνες. Ωστόσο, αυτή η αποστολή με το αερόστατο δείχνει ότι ακόμη και όταν ο Κινέζος πρόεδρος Σι προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και η ρητορική μαλακώνει, δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον εκ μέρους του Πεκίνου για αυτοσυγκράτηση ή επούλωση των πληγών στις διμερείς σχέσεις, εκτιμούν Δυτικοί αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή