ΗΠΑ: Κατέρριψαν το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας

ΗΠΑ: Κατέρριψαν το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας

«Θα το φροντίσουμε» είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν νωρίτερα σήμερα, αναφερόμενος στο θέμα του κατασκοπευτικού μπαλονιού της Κίνας. Λίγες ώρες αργότερα, φάνηκε τι εννοούσε.

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπειτα από ένα διπλωματικό – κατασκοπευτικό θρίλερ που διήρκεσε ημέρες και έμοιαζε βγαλμένο από ταινία, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν τελικώς, όπως έγινε γνωστό σήμερα, το κατασκοπευτικό κινεζικό μπαλόνι που είχε εντοπιστεί να πετά πάνω από τις ΗΠΑ τα τελευταία 24ωρα προκαλώντας διπλωματική κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ είχε δώσει εντολή νωρίτερα σήμερα να σταματήσουν οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις αεροσκαφών σε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και στη Νότια Καρολίνα με στόχο, όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, «να στηριχθεί το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια εθνικής ασφάλειας».

Αμερικανικά ΜΜΕ, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν αυτήν την ανακοίνωση, είχαν υποστηρίξει ότι ενδεχομένως να ακολουθούσε μια επιχείρηση για την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού… όπως και έγινε.

Το αερόστατο, το οποίο πέρασε πέντε ημέρες ταξιδεύοντας σε μια διαγώνια νοτιοανατολική διαδρομή από το Αϊντάχο προς τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, βρισκόταν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό όταν χτυπήθηκε, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.

ΗΠΑ: Κατέρριψαν το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας-1
REUTERS/Allison Joyce

«Θα το φροντίσουμε» είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα, αναφερόμενος στο θέμα του κατασκοπευτικού μπαλονιού της Κίνας. Λίγες ώρες αργότερα, φάνηκε τι εννοούσε.

Το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από την πλευρά των ΗΠΑ είχε τεθεί στο τραπέζι ήδη από την περασμένη Τρίτη, όταν ο Μπάιντεν ενημερώθηκε από το Πεντάγωνο ότι ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι είχε εισέλθει στον αμερικανικό εναέριο χώρο κοντά στο Αϊντάχο. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, το μπαλόνι αιωρούνταν πάνω από τη Μοντάνα και μια σινοαμερικανική διπλωματική κρίση βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, μια κρίση που οδήγησε εν τω μεταξύ στην ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα

Η προγραμματισμένη επίσκεψη, που ακυρώθηκε, θα ήταν η πρώτη που πραγματοποιεί υπουργός του Μπάιντεν στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε, από την πλευρά του, επιχειρήσει να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα μετεωρολογικό – και όχι κατασκοπευτικό – αερόστατο το οποίο κατά λάθος παρεξέκλινε της πορείας του.  

Η αμερικανική πλευρά δεν δέχθηκε, ωστόσο, τις δικαιολογίες του Πεκίνου. Αντιθέτως, ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και του διεθνούς δικαίου».

Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις

Όπως αναφέρουν στο σχετικό άρθρο τους οι New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέφεραν πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες σε Κινέζους αξιωματούχους το μήνυμα ότι ο στρατός των ΗΠΑ ενδέχεται να καταρρίψει το κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε σε έναν Κινέζο διπλωμάτη στην Ουάσιγκτον το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με τους NY Times, ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να λάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της, ενώ το ίδιο επανέλαβε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη και πρώην ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι.

Η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ συνεδρίασε την Τετάρτη υπό τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Ο ίδιος ο Όστιν καθώς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ ζήτησαν, όπως αναφέρουν οι NY Times, να μην καταρριφθεί το κινεζικό αερόστατο όσο βρίσκεται πάνω από το ηπειρωτικό έδαφος των ΗΠΑ. Σήμερα ωστόσο, αφού εκείνο βγήκε στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας πάνω τον Ατλαντικό, δόθηκε η εντολή να πληγεί.   

Από F-22 το πλήγμα 

«Το καταρρίψαμε με επιτυχία και θέλω να συγχαρώ τους αεροπόρους μας που το έκαναν», δήλωσε σήμερα, έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση της κατάρριψης, ο Τζο Μπάιντεν.

ΗΠΑ: Κατέρριψαν το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας-2
REUTERS/Elizabeth Frantz

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές στα μίντια, το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας καταρρίφθηκε από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη: συγκεκριμένα από F-22 τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση που βρίσκεται στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. Ένας πύραυλος AIM-9X ήταν αρκετός, όπως λέγεται, για να ολοκληρωθεί η αποστολή.  

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε την κατάρριψη, λέγοντας ότι το αερόστατο χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα «με στόχο την παρακολούθηση στρατηγικών τοποθεσιών εντός των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών».

Κούρσα για ευρήματα στα συντρίμμια

Πλέον, η επόμενη αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων είναι να σπεύσουν στη θαλάσσια περιοχή όπου κατέπεσε το κινεζικό αερόστατο με στόχο να ανασύρουν όσο περισσότερα μπορέσουν από τα συντρίμμια του, προκειμένου έτσι να διαπιστωθεί τι είδους εξοπλισμό έφερε εκείνο πάνω του, τι δυνατότητες παρακολούθησης είχε και τι ακριβώς κατέγραφε/παρακολουθούσε.

«Αυτή η αποστολή της ανάκτησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ο χρόνος που θα διαρκέσει δεν έχει ακόμη καθοριστεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας όμως ότι τα συντρίμμια βρίσκονται σε σχετικά ρηχά νερά.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή