Κίνα: Ζήτησε συγγνώμη από την Κόστα Ρίκα για μπαλόνι στον εναέριο χώρο της

Κίνα: Ζήτησε συγγνώμη από την Κόστα Ρίκα για μπαλόνι στον εναέριο χώρο της

Η κινεζική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ένα από τα αερόστατά της πέταξε πάνω από την Κόστα Ρίκα, ενώ επέμεινε ότι το αερόστατο επικεντρώθηκε στην επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της Κεντρικής Αμερικής

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα ζήτησε συγγνώμη από την Κόστα Ρίκα για αερόστατο που πέταξε πάνω από την επικράτειά της, δήλωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, αφού ένα άλλο, φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, που ταξίδευε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πυροδότησε πολιτική και διπλωματική διαμάχη.

Σύμφωνα με μια σύντομη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα η κινεζική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ένα από τα αερόστατά της πέταξε πάνω από την Κόστα Ρίκα και η πρεσβεία της Κίνας στο Σαν Χοσέ «ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό», ενώ επέμεινε ότι το μπαλόνι επικεντρώθηκε στην επιστημονική έρευνα, κυρίως στις μετεωρολογικές μελέτες.

Οι αξιωματούχοι της Κόστα Ρίκα ενημερώθηκαν από Κινέζους αξιωματούχους ότι η διαδρομή του αερόστατου παρεξέκλινε από το αρχικό της σχέδιο και είχε περιορισμένη ικανότητα να διορθώσει το σφάλμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, τη Δευτέρα, ότι το μπαλόνι που εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς.

Την Κυριακή, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Κόστα Ρίκα δήλωσε ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι έλαβαν αναφορές για ένα αερόστατο που πετούσε πάνω από τη χώρα την περασμένη Πέμπτη, αφού ο στρατός της Κολομβίας εξέδωσε δήλωση το Σάββατο λέγοντας ότι είχε δει ένα αντικείμενο παρόμοιο με αερόστατο πάνω από την επικράτειά της χώρας μία ημέρα νωρίτερα.

Τα αεροπλάνα ειδοποιήθηκαν εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν ελήφθησαν περαιτέρω μέτρα, σύμφωνα με τον διευθυντή της πολιτικής αεροπορίας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή