Γαλλία: Τρίτη κινητοποίηση – δοκιμασία για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Γαλλία: Τρίτη κινητοποίηση – δοκιμασία για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Δημόσιες συγκοινωνίες, σχολεία και διυλιστήρια καυσίμων παρέλυσαν χθες, καθώς τα γαλλικά συνδικάτα πραγματοποίησαν την τρίτη κατά σειρά απεργία εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Δημόσιες συγκοινωνίες, σχολεία και διυλιστήρια καυσίμων παρέλυσαν χθες, καθώς τα γαλλικά συνδικάτα πραγματοποίησαν την τρίτη κατά σειρά απεργία εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ακολούθησαν την πρώτη μέρα κοινοβουλευτικής συζήτησης του νομοσχεδίου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία στη δεύτερη θητεία Μακρόν και αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την προεδρία του. Το βασικό πρόβλημα του Γάλλου προέδρου είναι πως δεν διαθέτει πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση και άρα αναμένεται να δυσκολευθεί πολύ να περάσει τα αντιδημοφιλή μέτρα από το σώμα. Οι αλλαγές προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απασχολούνται δύο χρόνια παραπάνω προτού βγουν στη σύνταξη και είναι απαραίτητες για να μη χρεοκοπήσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που θεωρείται ένα από τα πλέον γενναιόδωρα στον κόσμο.

Οι Γάλλοι θεωρούν τη συνταξιοδότηση μια δεύτερη ζωή και όχι «μια αίθουσα αναμονής πριν από τον θάνατο», εξήγησε ο Μπερνάρ Σεβαλιέ, συνταξιούχος, στη διάρκεια διαδήλωσης στη Νίκαια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία το διάστημα συνταξιοδότησης είναι από τα μακροβιότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ αποκήρυξε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα κατάματα και επέμεινε ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. «Το σύστημα συνταξιοδότησης δημιουργεί ελλείμματα και αν μας ενδιαφέρει το ασφαλιστικό πρέπει να το σώσουμε», σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ο Φιλίπ Μαρτίνες, ηγέτης του αριστερού συνδικαλιστικού σωματείου CGT, είπε πως ο Μακρόν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι ασκώντας πιέσεις για την προώθηση μιας εξαιρετικά αντιλαϊκής μεταρρύθμισης, σε μια εποχή που τα νοικοκυριά βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με τον υψηλό πληθωρισμό. «Οσοι από σας υποστηρίζετε τη μεταρρύθμιση δεν καταλαβαίνετε πώς είναι οι σκληρές δουλειές, πώς είναι να ξυπνάς και να πονάει η μέση σου», είπε ενώπιον της Βουλής η Ρασέλ Κεκέ, η πρώτη καθαρίστρια στη Γαλλία που έγινε βουλευτίνα. Στο μεταξύ, οι συντηρητικοί αντίπαλοι του Μακρόν, την υποστήριξη των οποίων χρειάζεται ο πρόεδρος για να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση, διεκδικούν υποχωρήσεις για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται νέοι.

Oπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του Guardian στο Παρίσι, Ανζελίκ Χρυσάφη, από την εξέλιξη του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί η αξιοπιστία του Μακρόν. Διεθνώς αντιμετωπίζεται ως δεινός διαχειριστής κρίσεων, από την πανδημία και το κόστος διαβίωσης μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι κεντρώοι όμως στο εσωτερικό της χώρας του επιθυμούν να αφήσει συγκεκριμένο έργο πίσω του, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που εδραιώνεται η επιρροή της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Το αφήγημά του αυτή τη στιγμή είναι πως επιθυμεί μια Γαλλία που εργάζεται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα. Μετά τη θέσπιση ορίων στο σύστημα επιδομάτων ανεργίας, έχει αυξηθεί η απασχόληση. Ωστόσο, η μάχη του για τις συντάξεις ενέχει σοβαρό πολιτικό ρίσκο και αποτελεί το σημαντικότερο τεστ για τη δεύτερη θητεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή