Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ επιχειρεί ασταμάτητα

Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ επιχειρεί ασταμάτητα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΤΤΑ-ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ. Η Αλεξανδρέττα, που έχει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Τουρκίας, χτυπήθηκε σκληρά από τους σεισμούς 7,8 και 7,6 Ρίχτερ. Μόλις μπήκαμε στο κέντρο της πόλης αντικρίσαμε εκατοντάδες κτίρια που έχουν καταρρεύσει και πολλά σωστικά συνεργεία σχεδόν σε κάθε κτίριο. Οι εμπορικοί δρόμοι άδειοι, τα καταστήματα κλειστά και για πρώτη φορά από τη στιγμή που φθάσαμε στην περιοχή των σεισμών είδαμε πολλές προσπάθειες για πλιάτσικο κυρίως σε σούπερ μάρκετ. Οι αστυνομικοί εμποδίζουν πολίτες που επιχειρούν να εισβάλουν σε καταστήματα ηλεκτρονικών.

Η υπέροχη παραλία της Αλεξανδρέττας με τους φοίνικες και τα ωραία εστιατόρια έχει πλημμυρίσει από το μικρό τσουνάμι και συνεχίζει να φουσκώνει. Παράλληλα, μέχρι αργά το απόγευμα συνεχιζόταν η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο λιμάνι και οι Αρχές ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να την κατασβέσουν, όμως έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στις εγκαταστάσεις.

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα

Επισκεφθήκαμε τα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας της πόλης, που σήμερα αριθμεί περίπου 3.000 άτομα. Στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε πριν από 500 χρόνια, έχει στηθεί συσσίτιο. Εθελοντές της κοινότητας κόβουν κρεμμύδια, πατάτες, καρότα, βράζουν ρύζι στα καζάνια για να μοιράσουν φαγητό στους σεισμοπλήκτους της ελληνορθόδοξης κοινότητας αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Τζαν Τεγμιούρ –συγκινημένος που μας είδε μπροστά του– μας εξηγεί πως υπάρχουν πολλοί ελληνορθόδοξοι κάτω από τα συντρίμμια. Με έμφαση μας αναφέρει πως θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τις μερίδες φαγητού που διανέμονται και κάνουν προσπάθειες για τη διαμονή κάποιων αστέγων. Η 23χρονη εθελόντρια Διονυσία, που κατοικεί στην περιοχή, είναι σοκαρισμένη από τον σεισμό, αλλά μας αναφέρει πως στόχος όλων είναι να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε πριν από 500 χρόνια, έχει στηθεί από εθελοντές συσσίτιο για τους σεισμοπλήκτους.

Λίγα λεπτά πριν αναχωρήσουμε ο πατήρ Νικόλαος κλαίει αγκαλιασμένος με έναν άλλον ιερέα που σπεύδει προς την Αντιόχεια για να βοηθήσει τους 12.000 ορθόδοξους χριστιανούς της πόλης.

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Αντιόχεια καθώς έχουν καταρρεύσει σπίτια, εκκλησίες, υπάρχουν νεκροί, αγνοούμενοι και η Εκκλησία επιχειρεί να συμβάλει στην προσπάθεια της μέριμνας.

Στέγαση σεισμοπλήκτων

Μετά την Αλεξανδρέττα ταξιδέψαμε πάλι προς την Αντιόχεια, όπου για πρώτη φορά είδαμε νταλίκες να μεταφέρουν κοντέινερ κι αυτό δείχνει πως οι τουρκικές αρχές αρχίζουν τη σοβαρή προσπάθεια της στέγασης των σεισμοπλήκτων. Ο δρόμος προς την πόλη ήταν μποτιλιαρισμένος, με αναμονές που ξεπερνούσαν τις δύο ώρες. Εκατοντάδες ασθενοφόρα πάνε κι έρχονται στην πόλη για τη διακομιδή τραυματιών.

Στην Αντιόχεια η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί· και θα αργήσει. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ εξακολουθούν να επιχειρούν για τη διάσωση των ανθρώπων. Οι ανάγκες τους για καύσιμα και κάποια τρόφιμα ικανοποιήθηκαν από πολίτες που θέλουν να σωθούν οι δικοί τους άνθρωποι. Ενα ασθενοφόρο είναι μόνιμα σε κατάσταση επιφυλακής. Αργά το βράδυ, όταν οι διασώστες της ΕΜΑΚ προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν ένα κοριτσάκι, ήρθαν και πολλοί στρατιωτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή