Η Ευρώπη υποδέχθηκε τον Ζελένσκι «στην πατρίδα του»

Η Ευρώπη υποδέχθηκε τον Ζελένσκι «στην πατρίδα του»

Ο Ουκρανός πρόεδρος έγινε αποδεκτός στις Βρυξέλλες με ενθουσιώδη χειροκροτήματα, επευφημίες και ιαχές και δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι η πατρίδα των Ουκρανών, «η οδός της επιστροφής στην πατρίδα».

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλώς ήρθες στην πατρίδα σου». «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη και το μέλλον της χώρας σας είναι στην Ε.Ε.». Με αυτά τα λόγια η Ευρώπη υποδέχθηκε στην πρωτεύουσά της τον Ουκρανό πρόεδρο, που «έχει εμπνεύσει όλο τον κόσμο» κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Προ της ομιλίας Ζελένσκι, η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να εξετάσουν «γρήγορα, ως επόμενο βήμα, την παροχή συστημάτων μεγάλης εμβέλειας» και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωβουλής σημείωσε, δε, ότι η απάντηση στον πόλεμο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά της Ουκρανίας «πρέπει να είναι ανάλογη με την απειλή, και η απειλή είναι υπαρξιακή», δηλώνοντας ότι η Γηραιά Ηπειρος θα παραμείνει στο πλευρό του Κιέβου για όσο χρειαστεί.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε αποδεκτός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ενθουσιώδη χειροκροτήματα, επευφημίες και ιαχές από τους βουλευτές, επιμένοντας στην ομιλία του στην Ολομέλεια ότι ο αγώνας της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας ήταν ένας αγώνας για την ελευθερία της Ευρώπης στο σύνολό της. Δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι η πατρίδα των Ουκρανών, «η οδός της επιστροφής στην πατρίδα», καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους.

Η Ευρώπη υποδέχθηκε τον Ζελένσκι «στην πατρίδα του»-1
©Reuters

Στο τέλος της ομιλίας του σήκωσε μια σημαία της Ε.Ε. και άπαντες κράτησαν σιώπησαν καθώς έπαιζε ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας και στη συνέχεια ο ευρωπαϊκός ύμνος «Ωδή στη χαρά».

Ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συνέχεια της χθεσινής ομιλίας του στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν ευχαρίστησε τη χώρα για την αμείωτη υποστήριξή της.

Από χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει ευρωπαϊκή περιοδεία, όπως χαρακτηριστικά έχει ονομαστεί, σε Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, ενόψει της επετείου ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην αναμενόμενη μεγάλη ρωσική επίθεση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

«Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, τις αξίες μας, και τις ευρωπαϊκές αξίες, από την πλέον αντιευρωπαϊκή δύναμη που μας επιτίθεται», τόνισε, ευχαριστώντας την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της Ενωσης ξεχωριστά, όπως και όσους δεν πέφτουν θύματα της ρωσικής προπαγάνδας, πέρα από την ηθική και υλική στήριξη στον λαό της Ουκρανίας, «δικαιώνοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας».

Αυτός ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», η διαφύλαξη των «συνόρων της Ευρώπης», η «πατρίδα Ευρώπη», δεν είναι απλώς έπεα πτερόεντα για τον Ουκρανό πρόεδρο. Δεν έχει ανάγκη, εξάλλου, να εντυπωσιάσει κανέναν πλέον· το έχει ήδη καταφέρει με τη στάση του, με την παρουσία του, με την αποφασιστικότητά του, εκεί που κανείς δεν περίμενε πως ένας κωμικός θα μπορούσε να ηγηθεί μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση.

Αυτά τα λόγια έχουν και άλλες διαστάσεις: συνδέονται, αφενός, με τη βαθιά επιθυμία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Και, αφετέρου, με το αίτημά του για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Θέλει να πείσει, από τη μία, ότι εξευρωπαΐζεται με τον ανένδοτο κατά της εγχώριας διαφθοράς και, από την άλλη, ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι… αυτο-υποστήριξη για την Ευρώπη.

Η Ευρώπη υποδέχθηκε τον Ζελένσκι «στην πατρίδα του»-2
©Associated Press

Ισως όμως θέλει να καταδείξει στους γενναιόδωρους Δυτικούς συμμάχους του ότι δεν είναι ένας γυρολόγος που ζητιανεύει για βοήθεια· είναι περισσότερο «ένας από εσάς», που αναζητεί την αυτονόητη υποστήριξη από την «οικογένειά» του.

Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζει καλά πως η Ε.Ε. κάποιες φορές κινείται με ρυθμό… χελώνας, ενώ ο ίδιος χρειάζεται αστραπιαίες κινήσεις για να αποτρέψει μια πρόωρη ρωσική νίκη και να στήσει την υπεράσπιση του τεράστιου έθνους του, κάτι που ελάχιστοι θεωρούσαν πιθανό πριν από έναν χρόνο.

Παρά ταύτα, και η Ευρώπη είναι πλέον πιο αποφασισμένη για άμεση στήριξη μέχρι τέλους.

Πάντως, πέρα από ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε., όπως ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ζελένσκι θα πρέπει να βρει χρόνο για διμερείς συναντήσεις με ηγέτες χωρών ώστε να πιέσει για περισσότερο υλικό -από πυρομαχικά έως πολεμικά αεροπλάνα- κάτι που η Ενωση, ως σώμα, δεν κατέχει και πρέπει να το βρει από μεμονωμένες χώρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα επιστρέψει στη χειμαζόμενη χώρα του με τις δεσμεύσεις για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. Μάλιστα, σύμφωνα με το Associated Press, το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας με σταθερή υποστήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί».

Το γραφείο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, εξάλλου, έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι η Ενωση «θα επαναλάβει την ακλόνητη υποστήριξη των Ευρωπαίων στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό».

Η Ευρώπη υποδέχθηκε τον Ζελένσκι «στην πατρίδα του»-3
©Associated Press

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, άλλωστε, είπε πως η Ενωση θα στείλει στον Ζελένσκι «σήμα ενότητας και αλληλεγγύης και μπορεί να δείξει ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο».

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, είπε ότι «έκκλησή μου είναι να κάνουν όλοι ό,τι μπορούν. Το κόστος (του πολέμου) θα ανεβαίνει με κάθε καθυστέρηση».

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να παράσχουν στην Ουκρανία τουλάχιστον 100 άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard 1 τους επόμενους μήνες. Η ανακοίνωση ακολούθησε τη συμφωνία της Γερμανίας τον περασμένο μήνα να επιτρέψει τις παραδόσεις των πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Εξάλλου, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της έχουν ήδη υποστηρίξει το Κίεβο με περίπου 50 δισ. ευρώ σε βοήθεια, παρείχαν στρατιωτικό υλικό και έχουν επιβάλει εννέα πακέτα κυρώσεων στο Κρεμλίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή