Η μάχη για κυριαρχία στη διαστημική «γειτονιά» της Γης και ο ρόλος των μπαλονιών

Η μάχη για κυριαρχία στη διαστημική «γειτονιά» της Γης και ο ρόλος των μπαλονιών

Τα μπαλόνια ανοίγουν ένα «νέο μέτωπο στρατιωτικοποίησης και πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων του κόσμου»

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ προτού τα αμερικανικά βλέμματα παρατηρήσουν το πελώριο κινεζικό μπαλόνι να ίπταται πάνω από τη χώρα τους, η Ταϊβάν ίσως είχε προεικάσει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να μετατρέψει τις ιπτάμενες αυτές φούσκες -φαινομενικά παρωχημένες και δυσκίνητες- σε δύσκολα ανιχνεύσιμα εργαλεία στρατιωτικής ισχύος του 21ου αιώνα. 

Κάτοικοι στην Ταϊπέι, αλλά και αλλού στο νησί είχαν εντοπίσει και φωτογραφίσει μυστηριώδη μπαλόνια στον ουρανό αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, ελάχιστοι, ακόμη κι αξιωματούχοι, ασχολήθηκαν με την προέλευσή τους. Πλέον, οι Ταϊβανέζοι αναρωτιούνται αν τα μπαλόνια που είδαν εκείνοι, σχετίζονταν με τον στόλο ιπτάμενων κατασκοπευτικών που αναπτύσσει η Κίνα για να συλλέγει πληροφορίες από το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί ως δικό της.

Κινούμενο ψηλότερα από τους αεροδιαδρόμους των περισσότερων εμπορικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, αλλά χαμηλότερα από τους δορυφόρους, το μπαλόνι αυτής της τεχνολογίας καλύπτει μια ενδιάμεση περιοχή στο εγγύς διάστημα από εκείνη που απαντώνται οι διαστημικές πτήσεις, μια ουράνια επικράτεια απ’ όπου διέρχονται υπερηχητικά όπλα και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Η Κίνα έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη άλλων χωρών στον τομέα αυτό, με τους στρατιωτικούς αναλυτές να μιλούν για ένα «νέο μέτωπο στρατιωτικοποίησης και πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων του κόσμου». 

Πέραν της ανάπτυξης προηγμένων σκαφών, όπως τα ηλιακά drone και τα υπερηχητικά οχήματα, η Κίνα αναβιώνει τεχνολογία δεκαετιών, όπως αερόπλοια της στρατόσφαιρας και μπαλόνια μεγάλου υψόμετρου όπως αυτό που καταρρίφθηκε το περασμένο Σάββατο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να καλύψει αυτήν την επικράτεια της ατμόσφαιρας.

Η μάχη για κυριαρχία στη διαστημική «γειτονιά» της Γης και ο ρόλος των μπαλονιών-1
Εκατομμύρια μάτια είδαν και κατέγραψαν στις ηλεκτρονικές συσκευές τους το αρχικά μυστηριώδες πελώριο μπαλόνι – Πηγή: AP Photo/Matthew Brown

Η κινεζική έρευνα για τα μπαλόνια μεγάλου υψόμετρου χρονολογείται από τα τέλη του 1970 – αν και μόλις την τελευταία δεκαετία έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα εργαλεία, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες τεχνολογίες, λόγω της κούρσας επικράτησης στο διάστημα των ισχυρών του κόσμου. 

«Με τη ραγδαία εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας, ο χώρος για την αντιπαράθεση πληροφοριών δεν περιορίζεται πλέον σε ξηρά, θάλασσα και χαμηλό υψόμετρο. Το εγγύς διάστημα έχει επίσης αναδειχτεί σε νέο πεδίο μάχης στις σύγχρονες εχθροπραξίες και σημαντικό μέρος του συστήματος εθνικής ασφάλειας» ανέφερε άρθρο του 2018 στην PLA Daily, την επίσημη εφημερίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).

Και μια σειρά από «πτητικά οχήματα στο εγγύς διάστημα» θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις κοινές πολεμικές επιχειρήσεις του μέλλοντος, διεμήνυε το ίδιο άρθρο.

«Τα μπαλόνια θα πρέπει να λογίζονται ως μέρος του ηλεκτρονικού συστήματος κατασκοπείας της Κίνας» ανέφερε ο Su Tzu-yun, αναλυτής στο Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Ερευνητικής Ασφάλειας (Institute for National Defense and Security Research) στην Ταϊπέι. Ακόμη και τα δεδομένα που μπορούν να συλλέξουν τα ιπτάμενα αυτά εργαλεία για την υγρασία και τα αέρια ρεύματα, είναι στρατιωτικά αξιοποιήσιμα για παράδειγμα «στην περίπτωση εκτόξευσης πυραύλων από την Κίνα, στη βελτίωση ακρίβειας τού πλήγματος». 

Σύμφωνα με τους New York Times, Κινέζοι στρατιωτικοί επιστήμονες μελετούν νέα υλικά και τεχνικές ώστε να καταστήσουν τα μπαλόνια πιο ανθεκτικά, ευκολότερα κατευθυνόμενα και δυσκολότερα ανιχνεύσιμα. Επιπλέον, οι ερευνητές ελέγχουν τα συγκεκριμένα μπαλόνια ως εν δυνάμει αέριες πλατφόρμες απ’ όπου θα μπορούν να εκτοξεύουν πυρά. 

«Η αίσθησή μου είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας είναι σχετικά ανεξέλεγκτες αυτές τις μέρες. Όχι με την έννοια της “Άγριας Δύσης”, της διαφθοράς τού παρελθόντος, αλλά υπό το πρίσμα τού πώς πειραματίζονται και ξεπερνούν τα όρια», σημειώνει ο Bates Gill, συγγραφέας της πρόσφατης μελέτης υπό τον τίτλο «Daring to Struggle: China’s Global Ambitions Under Xi Jinping». 

Η μάχη για κυριαρχία στη διαστημική «γειτονιά» της Γης και ο ρόλος των μπαλονιών-2

Παρότι τα μπαλόνια είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα από τα ραντάρ, καθώς είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν αντανακλούν το φως, οι αμερικανικές αρχές εντόπισαν και κατέρριψαν το κινεζικό το περασμένο Σάββατο – Πηγή: Chad Fish via AP, File

Η αναζήτηση στο CNKI, τη μεγαλύτερη online ακαδημαϊκή βάση δεδομένων της Κίνας, καταδεικνύει πως οι Κινέζοι ερευνητές, πολιτικοί και στρατιωτικοί, έχουν δημοσιεύσει πάνω από 1.000 μελέτες και εκθέσεις για το «εγγύς διάστημα», εκ των οποίων πολλές εστιάζουν στην ανάπτυξη «πτητικών οχημάτων» για τη συγκεκριμένη περιοχή της ατμόσφαιρας. 

«Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη Κίνα. Και οι ΗΠΑ, και άλλα κράτη, εργάζονται στην ανάπτυξη αερόστατων υψηλού υψομέτρου, μπαλονιών και ανάλογων οχημάτων» εξηγεί ο Μπρένταν Μαλβάνεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικών Σπουδών της Κίνας (China Aerospace Studies Institute – CASI), ενός ερευνητικού κέντρου που λειτουργεί για λογαριασμό της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Είναι φθηνά, παρέχουν μακροπρόθεσμα μόνιμο παρατηρητήριο για τη συλλογή εικόνων, επικοινωνιών και άλλων πληροφοριών – ακόμη και μετεωρολογικών» συμπληρώνει ο ίδιος. 

Πηγή: CNN/New York Times 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή