Θα προχωρήσει η Φινλανδία μόνη της προς το ΝΑΤΟ;

Θα προχωρήσει η Φινλανδία μόνη της προς το ΝΑΤΟ;

Το Ελσίνκι είναι πρόθυμο να περιμένει τη Σουηδία να επιλύσει τα θέματά της με την Τουρκία, «αλλά όχι για πάντα» - Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στο φινλανδικό κοινοβούλιο.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κόμματα του φινλανδικού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητήσουν σήμερα, Παρασκευή, την επικείμενη επικύρωση της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, μία κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας πριν από τη γειτονική Σουηδία.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι Φινλανδοί επιθυμούν η χώρα τους να προχωρήσει μόνη της τις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ και να μην περιμένει τη Στοκχόλμη.

Σημειώνεται πως οι δύο χώρες ζήτησαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Κι ενώ τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν επικυρώσει το αίτημα ένταξης, η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμα την έγκρισή της.

«Η θέση μας για τη Φινλανδία είναι θετική, αλλά όχι και για τη Σουηδία», δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα.

Η διαφορετική άποψη της Τουρκίας ως προς την ένταξη των δύο χωρών έχει ωθήσει τους Φινλανδούς ηγέτες να προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία.

Αλλωστε, αυτό φαίνεται πως θέλουν και οι πολίτες, καθώς το 53% των Φινλανδών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου για την εφημερίδα Ilta-Sanomat δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η Φινλανδία να περιμένει τη Σουηδία. Περίπου το 28% δήλωσε το αντίθετο.

«Δεν θα περιμένουμε τη Σουηδία για πάντα»

Σήμερα, Παρασκευή, λοιπόν, κατά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο Ελσίνκι, εάν το Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ, όπως αναμένεται, ο πρόεδρος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ εντός τριών μηνών.

Επίσης, αν όλα τα υφιστάμενα μέλη του ΝΑΤΟ επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Φινλανδίας, τότε αυτό θα σημάνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.

Πάντως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα η Τουρκία και η Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Φινλανδίας και το ΝΑΤΟ να καταθέσει επίσημη πρόσκληση στο Ελσίνκι ώστε να γίνει μέλος του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Φινλανδίας δήλωσε στην Ilta-Sanomat ότι η διαδικασία θα αφήσει στη Φινλανδία κάποιο περιθώριο να περιμένει τη Σουηδία, αν χρειαστεί, αλλά όχι «για πάντα».

Επισήμως, η Φινλανδία έχει επίμονα επαναβεβαιώσει ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία. Εξάλλου, η Στοκχόλμη είναι ο στενότερος αμυντικός σύμμαχος του Ελσίνκι.

Εκτός αυτού, σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, με την οποία η Φινλανδία έχει κοινά σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να περάσει από το σουηδικό έδαφος προκειμένου να βοηθήσει το Ελσίνκι να αμυνθεί.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή