Τουρκία – Σεισμός: Ο αυστριακός στρατός αναστέλλει τις διασώσεις «για λόγους ασφαλείας»

Τουρκία – Σεισμός: Ο αυστριακός στρατός αναστέλλει τις διασώσεις «για λόγους ασφαλείας»

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε συγκρούσεις μεταξύ αγνώστων ομάδων, μεταδίδοντας ότι τα αυστριακά στρατεύματα βρίσκονταν σε ένα στρατόπεδο με άλλους διεθνείς οργανισμούς αναμένοντας οδηγίες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης στην σεισμόπληκτη Τουρκία λόγω «μιας ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης ασφαλείας», ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε tweet το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μίκαελ Μπάουερ έγραψε στο Twitter ότι η Μονάδα Αρωγής των Αυστριακών Δυνάμεων (AFDRU) θα είναι διαθέσιμη για περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης, όταν το περιβάλλον καταστεί ασφαλές.

«Οι πιθανότητες να σωθεί μια ζωή δεν έχουν καμία λογική σχέση με τον κίνδυνο ασφάλειας», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πιερ Κούγκελβαϊς. «Υπάρχει αυξανόμενη επιθετικότητα μεταξύ ομάδων στην Τουρκία», είπε.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε συγκρούσεις μεταξύ αγνώστων ομάδων, μεταδίδοντας ότι τα αυστριακά στρατεύματα βρίσκονταν σε ένα στρατόπεδο με άλλους διεθνείς οργανισμούς αναμένοντας οδηγίες.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει καμία αναταραχή στην περιοχή, αλλά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για τη γενική κατάσταση ασφαλείας το Σάββατο, σημειώνοντας ότι έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι σημειώθηκαν λεηλασίες.

«Από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σταθερό χέρι του κράτους θα τους εμποδίσει», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή.

Ο Κούγκελβαϊς είπε ότι δεν υπήρξε επίθεση σε Αυστριακούς, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν περαιτέρω επιχειρήσεις διάσωσης πριν φύγουν, όπως είχε προγραμματιστεί, την Πέμπτη.

«Είμαστε όλοι καλά», είπε ο Κούγκελβαϊς, προσθέτοντας ότι η διάθεση μεταξύ όσων εμπλέκονται στον τομέα της βοήθειας παραμένει καλή.

«Θα θέλαμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε, αλλά οι συνθήκες είναι αυτές που είναι», είπε.

Περίπου 82 διασώστες από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας βρίσκονται στην Αντάκια της Τουρκίας από τις 7 Φεβρουαρίου και οι ειδικοί έχουν απεγκλωβίσει εννέα άτομα από τα ερείπια.

Πηγή: AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή