Τουρκία – Σεισμός: Ανοίγουν τα σύνορα με την Αρμενία έπειτα από 35 χρόνια

Τουρκία – Σεισμός: Ανοίγουν τα σύνορα με την Αρμενία έπειτα από 35 χρόνια

Πέντε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια από την Αρμενία πέρασαν τα σύνορα μέσω της συνοριακής διέλευσης Αλικάν της επαρχίας Ιγκντίρ της ανατολικής Τουρκίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σύνορα Τουρκίας – Αρμενίας άνοιξαν ξανά το Σάββατο για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια, σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και Anadolu, για να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τους τεράστιους σεισμούς της Δευτέρας στη νότια Τουρκία.

Πέντε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια από την Αρμενία πέρασαν τα σύνορα μέσω της συνοριακής διέλευσης Αλικάν της επαρχίας Ιγκντίρ της ανατολικής Τουρκίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαχάν Κοστανιάν μοιράστηκε ένα βίντεο που δείχνει φορτηγά να περνούν μια γέφυρα για να φτάσουν στην Τουρκία.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αρμενία διέσχισε τη γέφυρα Μαργαρά στα σύνορα Αρμενίας – Τουρκίας με κατεύθυνση προς την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό», έγραψε ο Κοστανιάν στο Twitter.

Ο Σερντάρ Κιλίτς, ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας με αντικείμενο τα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, ευχαρίστησε μέσω Twitter την Αρμενία για τη βοήθεια.

«Ευχαριστώ, αγαπητέ Βαχάν Κοστανιάν, ευχαριστώ, αγαπητέ Ρούμπεν Ρουμπινιάν, για τις ευγενικές προσπάθειες», είπε ο Κιλίτς. «Θα θυμάμαι πάντα τη γενναιόδωρη βοήθεια που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για την ανακούφιση των δεινών του λαού μας στη σεισμόπληκτη περιοχή στην Τουρκία».

Το συνοριακό πέρασμα του Αλικάν χρησιμοποιήθηκε επίσης το 1988 όταν ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την Αρμενία για να σταλεί βοήθεια που συγκέντρωσε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στις πληγείσες περιοχές.

Πέρυσι, Τούρκοι και Αρμένιοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών που επισκέπτονται και τις δύο χώρες το συντομότερο δυνατό, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών, η Τουρκία και η Αρμενία ξεκίνησαν επίσης τις εμπορικές πτήσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 έπειτα από διακοπή δύο ετών.

Πηγή: AFP, Anadolu

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή