ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την κατάρριψη του ιπτάμενου «αντικειμένου» στην Αλάσκα

ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την κατάρριψη του ιπτάμενου «αντικειμένου» στην Αλάσκα

Παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν φειδωλοί. «Επιτυχία» χαρακτήρισε την κατάρριψή του από αμερικανικά μαχητικά ο Τζο Μπάιντεν

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε 16 χιλιόμετρα μακριά από την παγωμένη ακτή της Αλάσκας το απόγευμα της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά οι λεπτομέρειες για το αντικείμενο είναι ελάχιστες.

Ηταν η δεύτερη φορά που αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν αντικείμενο μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μετά την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στις ακτές της Νότιας Καρολίνας το περασμένο Σάββατο.

Το αντικείμενο, το οποίο οι αξιωματούχοι δεν έχουν χαρακτηρίσει αερόστατο, καταρρίφθηκε στη 1:45 μ.μ. (τοπική ώρα), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ταξίαρχου Πάτρικ Ράιντερ.

«Μαχητικά αεροσκάφη που είχαν ανατεθεί στην αμερικανική Βόρεια Διοίκηση κατέρριψαν το αντικείμενο μέσα στην τελευταία ώρα, που είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ερωτηθείς για την επέμβαση το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στο CNN: «Ηταν μια επιτυχία».

Ακολουθεί μια ματιά σε όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το CNN.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το αντικείμενο το βράδυ της Πέμπτης, «μόλις το Πεντάγωνο είχε αρκετές πληροφορίες». «Δεν φαινόταν να είναι αυτοκινούμενο», είπε ο Κίρμπι.

Δεν είναι σαφές πώς μοιάζει το αντικείμενο ή από πού προήλθε. Την Παρασκευή, ο Ράιντερ είπε ότι ταξίδευε βορειοανατολικά σε όλη την Αλάσκα. Αρνήθηκε να δώσει έναν συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, λέγοντας μόνο ότι ήταν «περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου» και ότι «δεν ήταν παρόμοιο σε μέγεθος ή σχήμα» με το κινεζικό αερόστατο επιτήρησης που καταρρίφθηκε στις ακτές της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.

«Το ονομάζουμε “αντικείμενο” γιατί αυτή είναι η καλύτερη περιγραφή που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Κίρμπι. «Δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκει – αν είναι κρατικό, εταιρικό ή ιδιωτικό».

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στάλθηκαν για έρευνα μετά τον εντοπισμό του αντικειμένου για πρώτη φορά την Πέμπτη, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Δεν υπήρχε σημαντική ανησυχία για πλήγματα σε ανθρώπους ή ζημιές σε περιουσίες σε περίπτωση κατάρριψης του αντικειμένου, κάτι που ήταν ο κύριος λόγος που επιτράπηκε στο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης να διασχίσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ράιντερ τόνισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν την προέλευση του αντικειμένου, το οποίο δεν φαίνεται να είναι στελεχωμένο, και ότι καταρρίφθηκε επειδή αποτελούσε «εύλογη απειλή για την εναέρια κυκλοφορία», καθώς πετούσε στα 40.000 πόδια.

Ο Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι η πρώτη πτήση από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος έγινε την Πέμπτη το βράδυ και η δεύτερη το πρωί της Παρασκευής. Και οι δύο απέφεραν «περιορισμένες» πληροφορίες για το αντικείμενο.

Τελικά, το αντικείμενο καταρρίφθηκε κοντά στα σύνορα με τον Καναδά και τη βορειοανατολική Αλάσκα από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-22 από την Κοινή Βάση Elmendorf-Richardson, εξοπλισμένο με ένα AIM-9X – το ίδιο αεροσκάφος και ο ίδιος πύραυλος που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη του αερόστατου. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο στρατός περίμενε να καταρρίψει το αντικείμενο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διευκολύνει τους πιλότους να το εντοπίσουν. Ο Ράιντερ είπε ότι η αποστολή «υποστηρίχτηκε με εναέρια μέσα από την Εθνική Φρουρά της Αεροπορίας της Αλάσκας».

Η Εθνοφρουρά της Αλάσκας και μονάδες υπό τη Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ, μαζί με τα HC-130 Hercules, HH-60 Pave Hawk και CH-47 Chinook συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάκτησης του αντικειμένου, είπε ο Ράιντερ.

Καμία εμφανής σύνδεση με το κινεζικό μπαλόνι

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι το αντικείμενο σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το κινεζικό αερόστατο επιτήρησης που καταρρίφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα συντρίμμια του οποίου εξακολουθούν να ανακτώνται από τον πυθμένα του Ατλαντικού ωκεανού.

Ο Ράιντερ είπε την Παρασκευή ότι οι ομάδες ανάκτησης «χαρτογράφησαν το πεδίο των συντριμμιών» και «βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης και αναγνώρισης συντριμμιών στον πυθμένα του ωκεανού».

«Αν και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για λόγους απορρήτου», είπε ο Ράιντερ, «μπορώ να πω ότι έχουμε εντοπίσει μια σημαντική ποσότητα συντριμμιών μέχρι στιγμής που θα αποδειχθεί χρήσιμη για την περαιτέρω κατανόηση αυτού του μπαλονιού και των δυνατοτήτων επιτήρησης».

Οταν ρωτήθηκε την Παρασκευή εάν τα μαθήματα που αντλήθηκαν για το αερόστατο της Κίνας βοήθησαν στην ανίχνευση του αντικειμένου που καταρρίφθηκε πάνω από την Αλάσκα, ο Ράιντερ είπε ότι ήταν «έπαιξε και αυτό τον ρόλο του».

Το αντικείμενο δεν φαινόταν να έχει εξοπλισμό επιτήρησης, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, κάτι που το καθιστά μικρότερο και πιθανότατα λιγότερο εξελιγμένο από το κινεζικό μπαλόνι.

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή