ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος – Εκλογές: «Κλειδώνει» η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη

Οι κάλπες έκλεισαν στις 18.00 και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου

Κύπρος – Εκλογές: «Κλειδώνει» η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη

Οι κάλπες έκλεισαν στις 18.00 και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται λίγο πριν από τις 20:00. Στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης στο στάδιο «ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Σε ό,τι αφορά τα επίσημα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 99,5% των ψήφων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει 51,89% των ψήφων και ο Αντρέας Μαυρογιάννης το 48,11% των ψήφων.

Κύπρος – Εκλογές: «Κλειδώνει» η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη-1

Ο Ν. Χριστοδουλίδης δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα τόσο από τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μαυρογιάννης: Συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη – Η Κύπρος πάντα θα μας ενώνει

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε: «Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους μου, τους συνεργάτες και την οικογένειά μου. Το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες για μια μεγάλη αλλαγή. Να συγχαρώ τον Ν. Χριστοδουλίδη. Η Κύπρος πάντα θα μας ενώνει. Παραμένω ενεργός στον αγώνα. Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω στο πολιτικό σκηνικό. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης».

Τον Νίκο Χριστοδουλίδη έδωσαν ως νέο Πρόεδρο τα exit polls που μετέδωσαν νωρίτερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Κύπρου.

Κύπρος – Εκλογές: «Κλειδώνει» η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη-2

ΡΙΚ

Νίκος Χριστοδουλίδης: 50,5 – 53,5%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 46,5 – 49,5%

ANT1 (Τηλεφωνική έρευνα)

Νίκος Χριστοδουλίδης: 51,9% – 55,6%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 44,4% – 48,1%

Sigma TV

Νίκος Χριστοδουλίδης: 52% – 56%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 44% – 48%

Alpha

Νίκος Χρισροδουλίδης: 50,20-54,20%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 45,80-49,80%

OMEGA

Νίκος Χριστοδουλίδης: 51,50 – 55,50%

Ανδρέας Μαυρογιάννης: 44,50 – 48,50%

Κύπρος – Εκλογές: «Κλειδώνει» η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη-3

Χριστοδουλίδης: Eχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού

«Μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συλλογικότητα, η οποία στο τέλος της ημέρας είναι και απαίτηση του κυπριακού λαού», ανέφερε νωρίτερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου στο Κέντρο Δ’. Τον κ. Χριστοδουλίδη υποδέχτηκαν στο εκλογικό κέντρο φίλοι, συγγενείς και υποστηρικτές του.

Τόνισε πως αυτό που κρατά από τη μακρά εκλογική διαδικασία είναι ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πάρα πολύ καλά πιο είναι το διακύβευμα των εκλογών ποια είναι τα διλήμματα ενώπιόν του.

Πρόσθεσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι ο κυπριακός λαός επιθυμεί να δημιουργηθεί ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού.

Σημείωσε επίσης ότι το πιο σημαντικό είναι «η επόμενη ημέρα των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους», ενώ επανέλαβε πως τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση. «Μπορούμε, σαφώς, καλύτερα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού», τόνισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως τα προβλήματα και οι προκλήσεις θέλουν κοινές προσεγγίσεις και υπογράμμισε πως μπορεί να διασφαλιστεί η συλλογικότητα «η οποία στο τέλος της ημέρας είναι και απαίτηση του κυπριακού λαού».

Κύπρος – Εκλογές: «Κλειδώνει» η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη-4

Μαυρογιάννης: Δεν είναι η ώρα για διαχωρισμούς

Μήνυμα ενότητας κι αλληλεγγύης έστειλε από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε στο Γ’ Δημοτικό σχολείου Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Lena Shamoun τα παιδιά του, Διομήδη κι Αθηνά και πλήθος φίλων και υποστηρικτών.

«Άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα στην Αγλαντζιά όπου κατοικώ εδώ και 36 χρόνια», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, εκφράζοντας την ελπίδα όλοι οι πολίτες να κάνουν το ίδιο, γιατί «η Δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή. Δεν είναι απλώς διαδικασία, είναι η ανάληψη από τους πολίτες του καθήκοντός τους, της ευθύνης τους για ν’ αλλάξουν τον τόπο».

«Στέλνω ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας, ένα μεγάλο μήνυμα αλληλεγγύης, δεν είναι η ώρα για να υπάρχουν διαχωρισμοί στον τόπο μας, είναι η ώρα της ενότητας, η ώρα να γυρίσουμε σελίδα για μια νέα ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο που θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων της και να φτιάξει το αύριο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr