Τουρκία: Ελπίδα στα χαλάσματα, μια εβδομάδα μετά τον σεισμό

Τουρκία: Ελπίδα στα χαλάσματα, μια εβδομάδα μετά τον σεισμό

Συνεχίζονται τα θαύματα στα ερείπια, καθώς αρκετοί άνθρωποι έχουν διασωθεί

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών, θαύματα εξακολουθούν να συμβαίνουν στα χαλάσματα, καθώς τα διασωστικά συνεργεία έχουν καταφέρει να ανασύρουν επιζώντες στην Τουρκία.

Αν και θεωρούνται κρίσιμες οι 72 πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, η ελπίδα δεν έχει χαθεί ακόμα. Νωρίς το πρωί, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι.

Η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Η 62χρονη και το 7χρονο αγοράκι είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν χθες, Κυριακή.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ, 170 ώρες μετά τον σεισμό.

Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες ότι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμανμαράς έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό.

Ανασύρθηκε 83χρονη

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται 83χρονη πρόσφυγας από τη Συρία, την οποία Κινέζοι και Τούρκοι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν ζωντανή από τα συντρίμμια κτιρίου.

Τη γυναίκα έσωσε ομάδα της οργάνωσης Blue Sky Rescue, που ειδικεύεται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κι εδρεύει στην κινεζική πόλη Τσονγκτσίνγκ, μαζί με Τούρκους διασώστες, κάπου 125 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 βαθμών.

Η γυναίκα παρέμεινε παγιδευμένη στα συντρίμμια επταώροφου κτιρίου, χωρίς νερό ούτε τροφή, ωσότου διασώθηκε.

Επρόκειτο για τον τρίτο άνθρωπο που κατάφεραν να σώσει η αποστολή της Blue Sky Rescue.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς, από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 33.186 άνθρωποι: 29.605 στην Τουρκία και 3.581 στη Συρία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή