Λονδίνο: Οι Ρώσοι δεν ξέρουν πού να στρέψουν τα στρατεύματά τους

Λονδίνο: Οι Ρώσοι δεν ξέρουν πού να στρέψουν τα στρατεύματά τους

Το πολύ μακρό ρωσικό μέτωπο στην Ουκρανία καθιστά δύσκολη τη διατήρησή του

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική αντεπίθεση από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια και το Λουχάνσκ θα υπονόμευε περαιτέρω τον στόχο της Ρωσίας για «απελευθέρωση του Ντονμπάς», με αποτέλεσμα οι Ρώσοι στρατηγοί να μην μπορούν να αποφασίσουν σε ποια από τις απειλές θα δώσουν προτεραιότητα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Εικόνες από ανοιχτές πηγές από τις 7 Φεβρουαρίου δείχνουν ότι η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τις αμυντικές οχυρώσεις στο κεντρικό τμήμα της περιφέρειας της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ειδικά κοντά στο χωριό Ταρασίφκα. Από τις 8 Ιανουαρίου, η Ρωσία έχει δημιουργήσει αμυντικές οχυρώσεις μεταξύ των πόλεων Βασιλίφκα και Ορίχιβ στην περιφέρεια αυτή.

Oπως επισημαίνουν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, παρά την τρέχουσα επιχειρησιακή εστίαση στο κεντρικό Ντονμπάς, η Ρωσία εξακολουθεί να ανησυχεί για την προστασία των ακραίων περιοχών της εκτεταμένης γραμμής του μετώπου της. Αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη κατασκευή αμυντικών οχυρώσεων στις περιοχές της Ζαπορίζια και του Λουχάνσκ και τη μεταφορά προσωπικού εκεί.

Το συνολικό μήκος του μετώπου των Ρώσων στην Ουκρανία εκτιμάται σε σχεδόν 1.300 χιλιόμετρα, ενώ μόνο στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, που είναι ημικατεχόμενη, το μέτωπο εκτείνεται σε 192 χλμ, κατά το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τυχόν νέα ανάκτηση εδαφών από τους Ουκρανούς στη Ζαπορίζια θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει τη νότια Ρωσία (περιφέρεια Ροστόφ) με την από το 2014 κατεχόμενη Κριμαία. Την ίδια ώρα μια επιτυχία των Ουκρανών στο Λουχάνσκ θα υπονομεύσει σοβαρά τη ρωσική προσπάθεια ελέγχου του Ντονμπάς, δημιουργώντας έτσι διλήμματα στους Ρώσους στρατηγούς ως προς το από πού πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα.

Η προηγούμενη αναφορά των βρετανικών πληροφοριών ανέφερε ότι οι καθημερινές απώλειες των Ρώσων στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας αυξήθηκαν απότομα λόγω του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης του προσωπικού, του ανεπαρκούς συντονισμού και της έλλειψης πόρων στο μέτωπο.

Πηγή: Βρετανικό υπουργείο Αμυνας, Ukrinform

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή